JAB Rôzne

ROZHOVOR: Vyspovedali sme najúspešnejšieho športovca Spišskej za rok 2016

Najúspešnejším športovcom Spišskej za rok 2016 sa stal Dominik Imrich z Karate klubu Iglow. Prinášame vám rozhovor s týmto úspešným karatistom.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Vyspovedali sme najúspešnejšieho športovca Spišskej za rok 2016
10
Galéria
Zdroj: Dominik Imrich

Pochádza zo športovej rodiny a pred pár dňami sa stal naúspešnejším športovcom nášho mesta za rok 2016 v kategórii nad 19 rokov. Karatista Dominik Imrich napriek tomu, že pochádza z Liptova, trénuje v Karate klube Iglow v Spišskej Novej Vsi, ktorý aj reprezentuje na súťažiach. O jeho začiatkoch, úspechoch ako aj plánoch nám bronzový majster Európy viac prezradil v rozhovore.

Od koľkých rokov sa venujete tomuto športu?

Karate sa venujem od svojich 7. rokov, aj keď trénovať súťažne a výkonnostne som začal až v deviatich rokoch, keď začala moja systematická príprava na súťaže.

Kto vás ku karate priviedol a aké boli vaše začiatky?

Ku karate ma priviedol môj otec, ktorý je zároveň mojím trénerom aj s pánom Javorským, ktorý mimochodom získal ocenenie tréner roka 2016. Začiatky boli veľmi pekné, nakoľko som ešte ako dieťa nemohol rozumieť podstate karate a trénovanie bolo vedené viac hravou formou.

Čiže ste mali inšpiráciu aj v rodine?

Áno, boli to moji rodičia. Výhodou je, že nielen môj otec, ale aj moja mama sa karate venovali súťažne a vrcholovo. Skúsenosti mi boli odovzdávané nie iba pri trénovaní, ale stali sa akousi súčasťou mojej výchovy.

Kde ste začínali trénovať?

Trénovať som začal ako väčšina detí v telocvični, ale už nejakých sedem rokov trénujeme v mojej detskej izbe. Aj keď niekomu by sa to zdalo, že sa to nedá, má to svoje výhody. Od svojich dvanástich trénujem aj v Spišskej Novej Vsi.

Trénujete v našom meste napriek tomu, že bývate v Liptovskom Hrádku. Ako často sem chodíte?

Snažím sa do Spišskej prísť aspoň raz do týždňa, aj keď niekedy to je veľmi ťažké zosúladiť so školou a povinosťami v reprezentácií, pretože cestovanie zaberá veľa času.Našťastie, ako som spomínal, mám aj doma trénera, takže tréningy neflákam.

Zdroj: Dominik Imrich

Aké sú vaše doterajšie úspechy?

Zatiaľ som deväťnásobný majster Slovenska, dvakrát som bol tretí na Majstrovstvách Európy (Zurich 2015, Cyprus 2016) a na Majstrovstvách sveta v Indonézii som sa prebojoval do štvrťfinále.

Ktorý z nich je pre vás najvzácnejší?

Najvzácnejšie sú určite obidve medaile z majstrovsti­ev Európy

Čo pre vás znamená karate?

To, čo pre novinára je napísanie dobrého článku, pre mňa je karate. Je to sebarealizácia. To znamená, tvrdá práca, racionálne rozmýšľanie a víťaziť. Taký zdravý adrenalín.

Je to náročný šport?

Myslím si, že každý šport je náročný a záleží len na športovcovi, ako ku trénovaniu pristupuje a ako ho to baví, či to nerobí len kvôli rodičom.

Pri každom športe hrozí aj nejaké zranenie, zvlášť pri tých bojových. Ako ste na tom vy čo sa týka úrazov?

Veľa ľudí si myslí, že karate je nebezpečný šport, opak je pravdou, karate patrí až do druhej desiatky, čo sa týka úrazovosti. Nakoľko sú v tomto športe opatrenia v podobe pravidiel a povinných chráničov, ktorých naozaj nie je málo. Áno, mal som nejaké zranenia, ale tieto zranenia sú minimálne oproti tým, ktoré majú športovci iných športov, ako je napríklad lyžovanie, horelezectvo, futbal, hokej či automobilové pretekanie.

Mali ste pred vašim prvým zápasom trému resp. nebáli ste sa, že dostanete?

Ako malý chlapec som na to nepomyslel. Rád som sa porovnával a chcel som víťaziť.

A ako je to teraz?

Tréma je pred zápasom vždy, nie však kvôli zraneniu, ale kvôli tomu, že cítim väčšiu zodpovednosť a taktiež očakávanie, ako zápas skončí.

Aké turnaje vás najbližšie čakajú ?

Najbližšie ma čakajú Majstrovstvá Európy kadetov, juniorov a starších juniorov v bulharskej Sofii.

Stali ste sa športovcom mesta Spišská Nová Ves za rok 2016, čo pre vás toto ocenenie znamená?

Popravde nečakal som to a milo ma to prekvapilo, som za to vďačný trénerom klubu Iglow, že ma navrhli na toto ocenenie. Samozrejme, moja vďaka patrí aj výberovej komisii v Spišskej Novej Vsi, že tak rozhodla, preto sa budem ešte viac snažiť zviditeľňovať Slovensko, Spišskú Novú Ves a Liptovský Hrádok, kde bývam. Toto ocenenie znamená pre mňa veľa a to hlavne kvôli množstvu odtrénovaných ho­dín.

Aké sú vaše plány do budúcna, čo sa týka športu či ďalšieho štúdia?

V športe by som rád napredoval a dosahoval, čo najlepšie výsledky. Chcem sa umiestňovať aj naďalej na popredných priečkach na medzinárodných súťažiach. Čo sa týka školy, zatiaľ by som nepredbiehal, čakajú ma maturity na gymnáziu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Karatista Dominik Imrich na fotkách
10
Galéria
Zdroj: Dominik Imrich
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM