Oliver Buza Iné športy

ROZHOVOR: Slovenský raj sa otvára aj horolezcom

Horolezci z okolia Spiša sa môžu tešiť. Už tento víkend sa v okolí Stratenej oficiálne otvára horolezecký raj. Slovenský horolezecký spolok JAMES tu vybudoval prekrásne lezecké centrum.

Dohoda s ochranármi priniesla úspech[/color][/si­ze]

Nebolo to vôbec jednoduché. Museli sme si to "vybojovať“ so Správou Národného parku Slovenský raj", začal rozprávanie o stratenskej stene jeden z iniciátorov a spoluautor myšlienky Michal Sabovčík.

Stena sa nachádza medzi Stratenou a Stratenskou pílou a to je územie národného parku Slovenký raj. Platí tu 5.stupeň ochrany a tak rokovania neboli jednoduché. Navrhli sme šesť lokalít, prešla nám táto a ešte jedna pri Hrdle Hornádu. Tú otvoríme v priebehu júla,“ dodal.

Lezenie pre všetkých členov JAMESU[/color][/si­ze]

Stenu technicky"vybavil" horolezecký spolok JAMES, finančne prispeli aj lezci z okolia Spiša. Jeho členovia ju môžu bezplatne využívať. Na stene sú všetky stupne náročnosti. Na svoje si prídu začiatočníci ale aj skúsení lezci si tu určite nájdu tú svoju cestičku“ pokračoval M.Sabovčík.

Je to situované v nádhernom prostredí Slovenského raja, neďaleko vody, blízko je aj krčmička.Proste ideálne miesto na aktívny oddych pozval potencionálnych vyznávačov lezenia skúsený horolezec Sabovčík, ktorý dodáva Je samozrejmosťou, že všetci, ktorí tu prídu musia dodržiavať isté normy správania sa v národnom parku. Ale to JAMES-áci vedia, veď všetkým nám ide predovšetkým o zážitok spojenia človeka s prírodou“.

Foto: Jaro Lipták a Michal Sabovčík

Stratená
25
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM