JAB Rôzne

Rozhovor s novoveským lekárom Slavomírom Hrebenárom: Niekedy je ťažké zvládať každý deň s úsmevom

Pracuje ako lekár v Spišskej Novej Vsi. A počas svojej dlhoročnej praxe sa stretol s rôznymi pacientmi i chorobami. Čo je na jeho práci najťažšie? Toto aj mnoho iného nám prezradil v rozhovore Slavomír Hrebenár.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s novoveským lekárom Slavomírom Hrebenárom: Niekedy je ťažké zvládať každý deň s úsmevom
Zdroj: Dnes24.sk

Odmalička rád varil a fascinovala ho práca kuchára. Nakoniec sa však rozhodol pre medicínu. Napriek tomu, že dodnes rád varí, hovorí, že práca lekára ho napĺňa a v práci pľúcneho lekára sa našiel.

Prečo ste sa nakoniec rozhodli pre štúdium medicíny?

Moju túžbu stať sa kuchárom ovplyvnili hlavne rodičia a môj vek. Počas štúdia na gymnáziu som prehodnotil svoje priority a nakoniec som išiel študovať medicínu do Košíc.

Pochádzate z lekárskej rodiny?

Nie, práveže z robotníckej

Keď ste študovali medicínu mali ste aj jasnú predstavu, ktorý odbor by vás napĺňal?

Ani nie. Chcel som robiť záchranára, alebo na áre. Osud to chcel však inak. Po skončení štúdia mi bolo ponúknuté miesto vo Vyšných Hágoch na pľúcnom oddelení. Myslím, že to tak malo byť.

Spomínate si na vaše začiatky, aké to bolo?

Ťažké. Musel som sa veľa učiť. Nemocnica v Hágoch je špecifická tým, že je to národný ústav, čiže najvyšší stupeň nemocnice a za tých desať rokov som sa tam stretol úplne zo všetkým čo sa týka pľúcnych ochorení. Bola to taká zberňa pacientov z celého Slovenska, ale veľmi dobrá škola do ďalšej praxe.

Vy ako rodený Spišskonovovešťan ste nechceli pôsobiť priamo v Spišskej?

Zo začiatku som bol rád, že som sa dostal práve do Hágov, no po desiatich rokoch dochádzania som začal hľadať niečo v Spišskej, hlavne kvôli svojej rodine, tak som nastúpil na pľúcne oddelenie do našej nemocnice a neskôr som si otvoril ambulanciu.

Čo je podľa vás na vašej práci najťažšie?

Komunikácia s ľuďmi. Chodí ku mne veľa ľudí a každý je iný. Majú rôzne problémy aj povahy a niekedy je ťažké zvládať každý deň s úsmevom.

A čo je naopak na vašej práci najkrajšie?

Usmiaty a vyliečený pacient.

S čím všetkým sa stretávate vo vašej ambulancii?

Tak sú to poväčšine dýchacie ťažkosti, alebo kašeľ. Najčastejšie sa liečia u nás pacienti s astmou, alebo chronickou obštrukčnou chorobou pľúc.

Máte pocit, že astmatikov, alebo pacientov s CHOCHP pribúda?

Určite áno. Astma je ochorenie z 95 % alergického typu. Keďže z roka na rok je populácia viac alergická, pribúda aj astmatikov. CHOCHP súvisí hlavne s fajčením a znečistením ovzdušia. Zvýšený počet pacientov súvisí aj s tým, že sa životné prostredie stále zhoršuje, ale aj s tým, že v dnešnej dobe je lepšia a modernejšia diagnostika.

Sú podľa vás vaši pacienti disciplinovaní, dajú na vaše rady?

Keď potrebujú liečbu, tak z drvivej väčšiny áno. Keď tak nerobia, vrátia sa späť, lebo problémy ostanú.

Zhoršuje fajčenie pľúcne choroby?

Určite. Keby ľudia zanechali návyky, ktoré im škodia, mali by sa lepšie. Fajčenie spôsobuje neustále dráždenie priedušiek.

Čo pre vás znamená byť lekárom?

Moja práca ma napĺňa, chodím do nej rád a teší ma, že môžem pomáhať ľuďom.

Stretli ste sa počas vašej praxe s kurióznou požiadavkou, alebo zaujímavou reakciou pacienta?

Tak ako sú pacienti rôzni, tak aj ich reakcie sú všelijaké. Dosť často sa stretávam s tým, že najmä tuhí fajčiari hľadajú príčinu svojej choroby všade inde len nie u seba, ale to je častá reakcia aj iných pacientov. Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí predtým, ako navštívia lekára si najskôr všetko vygooglia. Moderná doba doktora Googla, ako to nazývam, nemusí byť niekedy na škodu, ale nie všetko, čo sa tam píše, musí byť pravda. Často sa stáva, že príde pacient a je viac-menej presvedčený o svojej diagnóze a mne to dá veľa práce a vysvetľovania, ako to naozaj je. A potom sú pacienti, ktorí prekvapia milo. Stalo sa mi, že spokojný pacient si ku mne doniesol celú zdravotnú kartu, lebo chcel, aby som sa stal jeho ošetrujúcim lekárom.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM