Rôzne

Rok od vraždy Jána a Martiny: Spišská zažil ďalšie zhromaždenie, FOTO a VIDEO

V Spišskej dnes bolo ďalšie zhromaždenie, ktoré zvolala iniciatíva Za slušné Slovensko. Konalo sa pri príležitosti 1. výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Zdroj: Dnes24.sk

Štvrtok 21. februára sa stal tým dňom, kedy sa uskutočnili v rôznych mestách našej krajiny a aj v zahraničí ďalšie občianske zhromaždenia, ktoré zvolala iniciatíva Za slušné Slovensko.

„Vo štvrtok 21. februára 2019 uplynul rok od chladnokrvnej vraždy Jána a Martiny. Vraždy, ktorá navždy zmenila naše životy, vraždy, ktorá zmenila Slovensko. Už rok sa stretávame na námestiach, voláme po slušnosti a spravodlivosti. Vytváreme spoločenstvo, ktoré žiada novú kultúru spravovania vecí verejných, chce slušnosť, nie aroganciu a nenávisť, volá po pravde a spravodlivosti namiesto klamstva a bezbrehého populizmu," uviedli organizátori zhromaždení ešte pred ich konaním.

Aj v Spišskej

Tie sa konali v rôznych slovenských a aj zahraničných mestách a výnimkou nebola ani Spišská Nová Ves . Zhromaždenie sa uskutočnilo v našom meste na Radničnom námestí priamo pred budovou Reduty.

Začalo sa približne o 17:15 hod. a trvalo približne hodinu. Zúčastnilo sa ho odhadom približne 400 ľudí. V dave bolo možné vidieť všetky vekové generácie, nechýbala mládež, stredná generácia, ale ani dôchodcovia. Akcia v Spišskej Novej Vsi prebehla pokojne.

Listy od rodičov

Na zhromaždení v našom meste vystúpilo viacero rečníkov. Mikrofónu sa napríklad ujali herec Peter Čižmár či dlhoročný novinár Marek Baláž. Hudobne podujatie spestrili Martin Pižem a Barbora Opielová. Prítomní si mohli pozrieť aj krátky film a vypočuť listy od rodičov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Túto krajinu mám rád, je mi ale smutno, keď mojím osobným pocitom je to, že nás, ktorí vidia v tento krajine potenciál aj svoju budúcnosť je stále menej a menej,“ prihovoril za sa stredoškolákov Filip Bajtoš.

„Teším sa, že po roku je nás tu zase dosť. Verím, že nás je ešte viac slušných ľudí v Spišskej Novej Vsi, len nie všetci mohli prísť. Ďakujem organizátorom, že sme mohli prísť povedať a ukázať čo sa pred rokom udialo a že nemienime mlčky, spokojne v teple v papučkách byť spokojní s tým, čo sa na Slovensku deje. Robím novinára 25 rokov a nedokázal som toľko, koľko dokázal Janko Kuciak," zaznelo z úst dlhoročného skúseného žurnalistu Mareka Baláža.

„Ďakujem, že držíme spolu a bojujeme za lepšiu budúcnosť. Česť pamiatke Martiny a Jána," povedal herec Peter Čižmár.

Viac si už môžete pozrieť vo fotogalérii a aj videu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

FOTOREPORTÁŽ: Pozrite si snímky z dnešného zhromaždenia v Spišskej
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM