Kultúra

Rekonštrukcia Letohrádku Dardanely si vyžiadala vyše 1 milión eur: Už cez víkend otvorí svoje brány

Po rozsiahlej takmer dvojročnej rekonštrukcii Letohrádok Dardanely v Markušovciach otvoria pre verejnosť. Jeho revitalizácia si vyžiadala viac ako 1,38 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Letohrádku Dardanely si vyžiadala vyše 1 milión eur: Už cez víkend otvorí svoje brány
Zdroj: TASR

Ako informovala referentka kultúry múzea Eva Čarnogurská projekt revitalizácie hudobného múzea bol spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a finančných prostriedkov Košického samosprávneho kraja v celkovej výške viac ako 1,38 milióna eur.

Bezbariérový prístup

„Sme radi, že prvá fáza obnovy prebehla úspešne. V budúcnosti plánujeme obnoviť hospodársku budovu, záchranu potrebuje i kaštieľ, no aj francúzsky park, ktorý uzatvára celý tento areál plný kultúrnych pamiatok, ktoré sa viažu k významnému šľachtickému rodu Máriássy. To sú výzvy do budúcnosti pre naše múzeum, ale i pre zriaďovateľa, ktorým je Košický samosprávny kraj,“ uviedla riaditeľka múzea Zuzana Krempaská.

Plán rekonštrukcie budovy sa začal už v roku 2008. Postupnými zmenami a dolaďovaním projektu sa začalo v roku 2014. Podľa Čarnogurskej novinkou je najmä vybudovanie bezbariérového prístupu, zavedenie výťahu do objektu, vznik parkoviska v zadnej časti areálu a rozsiahla obnova pivničných priestorov.

Koncert Dvorského

„Suterénne priestory na poschodí sú sprístupnené novým schodiskom. V tejto časti sú vytvorené i nové sociálne zariadenia. Polyfunkčná sála má vlastný obslužný priestor so zázemím, ktorý je priamo prístupný z exteriéru od správcovského domčeka,“ vysvetlila referentka kultúry v múzeu s tým, že Múzeum Spiša zatiaľ sprístupňuje iba prázdne priestory. Novú expozíciu plánujeme otvoriť v roku 2017. „Zúčastnení si budú môcť pozrieť plán novej expozície prostredníctvom fotografií a vizualizácií,“ uviedla Čarnogurská.

Pre verejnosť bude zrekonštruovaný Letohrádok otvorený od soboty 14. mája. O 18.00 h sa v jeho priestoroch uskutoční koncert Jaroslava Dvorského a japonskej sopranistky Shoko Fukada. „Návštevníci si budú môcť pozrieť výstavu s názvom Letohrádok v čase či krátky dokumentárny film,“ uzavrela Čarnogurská.

Môže vás zaujímať:

Ďalší májový víkend klope na dvere: Niekoľko tipov, ako ho stráviť v našom meste

Letohrádok Dardanely po dvojročnej rekonštrukcii
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM