Miroslav Pomajdík Samospráva

Rebríček transparentnosti miest: Hádajte, na akom mieste skončila Spišská!

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) zostavila rebríček transparentnosti stovky najväčších slovenských miest. Medzi absolútneho rekordéra v rebríčku patrila obec Smižany. Na akom mieste sa umiestnili mestá Spišská Nová Ves, Krompachy a Levoča?

Ilustračný obrázok k článku Rebríček transparentnosti miest: Hádajte, na akom mieste skončila Spišská!
Zdroj: Dnes24.sk

Rebríček transparentnosti hodnotil mestá v 11 oblastiach. Až polovicu konečného skóre tvorilo hodnotenie kvality informácií na mestských webových stránkach. Ďalších 40 percent odpovede žiadosti o informácie pod menom Transparency ale aj bežného občana. Zvyšok tvorili verejné dáta.

Najtransparen­tnejšou samosprávou na Slovensku pre rok 2012 je Šaľa s výsledným hodnotením 83%. Na druhom mieste sa umiestnil Martin (77%), tretia skončila Rožňava (74%). Naopak, najhoršie hodnotením mestom v rebríčku je Vranov nad Topľou, ktorého konečný výsledok je len 29%.

Smižany zaznamenali rekordný skok!

Medzi hodnotenie slovenských miest sa dostala aj jediná obec a zhodou náhod ide o Smižany. Tie si počínali naozaj nad mieru dobre a skončili aj pred svojim veľkým susedom, Spišskou Novou Vsou. V konečnom hodnotení obsadili vynikajúce 6. miesto a dosiahli výsledok 67%. Kým v roku 2010 obsadili v tom istom rebríčku posledné 99. miesto s 22%, tentokrát Smižany atakovali najvyššie pozície a zaznamenali posun o neuveriteľných 93 miest a 45% smerom nahor.

Medzi najsilnejšie stránky Smižian patrí Rozpočet, kde získali 100%, či Účasť verejnosti na rozhodovaní (90%). Medzi najslabšie stránky patria Obecné podniky a investície (0%) a predaj a prenájom majetku (10%).

Ako sa darilo Spišskej Novej Vsi?

Spišskonovoveská samospráva sa umiestnila tak isto veľmi dobre, na 12. mieste s výsledným hodnotením 61%.V roku 2010 to bolo 49% a 18. miesto.

Najlepšie hodnotenými oblasťami transparentnosti spišskonovoveskej samosprávy boli Obecné podniky a investície a rozpočet, ktoré dosiahli v obidvoch prípadoch stopercentné hodnotenie. Dobré hodnotenie dostala Spišská Nová Ves aj v oblastiach Prístup k informáciám (93%), Územné plánovanie a stavebný úrad ( 80%), či Účasť verejnosti na rozhodovaní so 70%.

Naopak, transparentnosť samosprávy bola najhoršie hodnotená v oblastiach Personálna politika (0%), Predaj a prenájom majetku (10%) a Etika a konflikt záujmov (27%).

Levoča a Krompachy si polepšili

Výraznejší vzostup zaznamenali aj Krompachy, ktoré oproti roku 2010 postúpili v rebríčku až o 44 miest a skončili tak v strede tabuľky na 54. mieste. Medzi prednosti tohto mesta patrí rozpočet, kde získali plných 100%. Najslabšie hodnotenou oblasťou s výsledkom len 13% bola oblasť účasti verejnosti na rozhodovaní.

Aj Levoča si polepšila oproti minulému hodnoteniu o 10% a obsadila tak 62. miesto s konečným hodnotením na úrovni 46%. Medzi prednosti mesta patrí rozpočet, kde dosiahli 80% a územné plánovanie a stavebný úrad, tiež 80%. Najhoršie bola hodnotená účasť verejnosti na rozhodovaní 23% a personálna politika, kde získali 0%.

Zdroj: TIS

Foto: ilustračné/ Jaroslav Múdry

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM