Rôzne

Razenie medailónov či svätenie piva: Gelnica si svoju históriu pripomenie Baníckym dňom

V meste Gelnica môžete zažiť Banícky deň. Ide o zaujímavé podujatie venované histórii baníctva, ktoré sa tam uskutoční už dnes.

Ilustračný obrázok k článku Razenie medailónov či svätenie piva: Gelnica si svoju históriu pripomenie Baníckym dňom
Zdroj: TASR

Tohtoročný Banícky deň – oslava baníctva Hnileckej doliny sa v Gelnici uskutoční v piatok 28. septembra. Ako povedala podpredsedníčka Baníckeho spolku Gelnica Marta Bindasová, cieľom podujatia je zachovať banícku tradíciu a odovzdávať ju ďalším generáciám.

„Ide o podujatie venované histórii baníctva, keďže nám kráľ Belo IV. v roku 1264 udelil právo ťažby a tiež titul kráľovské banské mesto,“ pripomenula s tým, že podujatie sa začne o 15:00 hod v Baníckom múzeu v Gelnici slávnostným odhalením pamätnej tabule spoluzakladateľovi múzea Samuelovi Fabriczymu.

Súčasťou osláv bude tiež pietna spomienka na zosnulých členov Baníckeho spolku. Ako Bindasová povedala, medzi sprievodné podujatia patria aj razenie medailónov či prehliadka Bane Jozef. „Budeme tu mať aj ukážku baníckych spevokolov, svätenie piva, banícku kuchyňu či staré banícke remeslá,“ dodala. Súčasťou Baníckeho dňa bude aj vernisáž výstavy Staré drevené truhlice, brašne a kuchyňa.

Ako uvádza mesto Gelnica na svojej webovej stránke, v Gelnici a okolí sa svojho času ťažilo striebro, meď, zlato, ortuť, olovo a železná ruda. Ako stredisko hornouhorského baníctva mala Gelnica pôvodne aj svoje vlastné takzvané gelnické právo, ktorého stopy boli nájdené v gelnickom banskom práve z 15. storočia. Gelnica mala aj svoj banský komisariát.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM