Rôzne

Pútnici na Mariánsku horu uvidia novinku: Privíta ich Kaplnka Božieho milosrdenstva

Peších pútnikov povedie tento rok k pútnickému miestu na Mariánskej hore v Levoči po prvý raz šesť kaplniek. V stredu tam totiž posvätili Kaplnku Božieho milosrdenstva.

Ilustračný obrázok k článku Pútnici na Mariánsku horu uvidia novinku: Privíta ich Kaplnka Božieho milosrdenstva
Zdroj: TASR

Vystaviť ju dal spisovateľ a scenárista Miroslav Tuščák. Kaplnka Božieho milosrdenstva sa nachádza približne 50 m nad prvou kaplnkou, ktoré spolu s ďalšími štyrmi sprevádzajú peších pútnikov k Aleji Jána Pavla II. Doterajšie kaplnky pripomínajú osoby a udalosti zo života Panny Márie (Sv. Anna, Zvestovanie, Panna Mária s dieťaťom, Pieta, Nepoškvrnené počatie). Od Baziliky Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore sú vzdialené približne dva kilometre.

„Vraciam sa do Levoče asi štyrikrát ročne a mám k tomuto mestu vrelý vzťah. V minulom roku som sa vybral na prechádzku na Mariánsku horu a počítal som kaplnky. Čudoval som sa, prečo na takom významnom pútnickom mieste nie je úplná krížová cesta. No a navyše Svätý Otec František vyhlásil na jeseň Rok Božieho milosrdenstva. Tieto tri myšlienky sa spojili, a tak vznikol nápad urobiť dobrý skutok pre moje rodné mesto, pre blízkych, veriacich, Spiš a pre Slovensko,“ vysvetlil Tuščák.

Kaplnku posvätil v stredu popoludní správca levočskej farnosti, dekan František Dlugoš. „Snažil som sa, aby sa kaplnka postavila a posvätila pred začiatkom tohtoročnej púte,“ povedal Tuščák. Kaplnka je vystavaná v modernom štýle, projekt vypracoval mladý levočský architekt Lukáš Biroščák, o jej výzdobu sa postaral akademický sochár z Levoče Ján Frančák. „Zaujímavé je, že socha je z jedného kusa kameňa, travertínu zo Spišského Podhradia. Myslím si, že kaplnka umelecky vystihuje súčasnú dobu,“ dodal.

Mariánska hora s Bazilikou Navštívenia Panny Márie je dominantou Levoče, ktorú ročne navštívia v rámci júlovej púte tisíce pútnikov. Kaplnku na Mariánskej hore vystavali Spišiaci ako vďaku za ich záchranu v opevnenom hradisku počas tatárskych vpádov v rokoch 1241 – 1242. Každoročne tam Levočania spolu s obyvateľmi susedných obcí konali ďakovné procesie. K rozvoju mariánskeho kultu v Levoči prispeli minoriti. V roku 1984 povýšili kostol na baziliku minor a v roku 1995 ju navštívil pápež Ján Pavol II.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM