JAB Samospráva

Provinčný dom v Spišskej v novom šate: Múzeum získalo veľký balík eur, prejde rekonštrukciou

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi je kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Toto múzeum je od roku 1951 neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života mesta. Múzeum sídli v historickej budove, ktorá je Novovešťanom známa pod názvom Provinčný dom.

Ilustračný obrázok k článku Provinčný dom v Spišskej v novom šate: Múzeum získalo veľký balík eur, prejde rekonštrukciou
Foto: Jana Buvalová

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi získalo takmer 2,5 mil. eur. Je to nenávratný finančný príspevok zo zdrojov EÚ na projekt: Provinčný dom v Spišskej Novej Vsi – rekonštrukcia a modernizácia. Projekt bol intenzívne pripravovaný od roku 2010.

„Zámerom projektu je rekonštrukciou a stavebno-technickými úpravami, obnoviť nevyužívané častí historického objektu suterén a podkrovie, vytvorením nových expozícií. Ide o expozície Provinčný dom v histórii Spiša a Príroda Spiša. Debarierizáciou a modernizáciou vybavenia chceme získať polyfunkčný, revitalizovaný múzejný objekt, ktorý poskytne zvýšenú kvalitu služieb európskej úrovne a bude plnohodnotne využitý v kultúrno-poznávacom cestovnom ruchu,“ informovala Zuzana Krempaská, riaditeľka Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi.

Podľa slov primátora mesta Jána Volného infraštruktúra vybudovaná v rámci projektu výrazne skvalitní aj poskytované kultúrne služby mesta. „Priamym napojením múzea na plánovanú „Uličku remesiel“, ktorá by mala vzniknúť v Levočskej ulici, dôjde k prepojeniu múzea a mesta. Vytvorí sa tak priestor pre kultúrne aktivity zamerané na umenie, históriu, prírodu, ale aj pre divadelné, hudobné či tanečné podujatia,“ doplnil primátor.

Provinčný dom v Spišskej v rekonštrukcii
4
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM