Peter Handzuš Správy

Prímorské rastliny pod Tatrami? Nájdete ich aj medzi Gánovcami a Hôrkou

Pod Tatrami rastú druhy rastlín ako na morskom pobreží. Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka je to preto, že zasolené pôdy, takzvané slaniská, síce vznikajú prevažne na morských pobrežiach priamo v kontakte s morskou vodou, no môžeme ich nájsť aj na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Prímorské rastliny pod Tatrami? Nájdete ich aj medzi Gánovcami a Hôrkou
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Hlavne v okolí výverov minerálnych prameňov dochádza k zvýšenej akumulácii solí. Zasolené pôdy osídľuje biotop karpatských travertínových slanísk, ktorý sa vyskytuje iba na Slovensku a tu iba v podtatranskom regióne, teda na Liptove a na Spiši,“ vysvetľuje Majko.

Fragmenty zasolených pôd s týmto biotopom sa objavujú napríklad aj medzi obcami Gánovce a Hôrka. Osídľujú ich druhy, pri ktorých je už z názvu zrejmé, že sú na takéto podmienky prispôsobené a sú viazané na zasolené pôdy.

„Tak aj pod Tatrami môžeme nájsť druhy, ktoré rastú na morskom pobreží. Sú nimi napríklad sivuľka prímorská, skorocel prímorský, barička prímorská a mnohé ďalšie,“ vymenúva Majko.

Okrem typických slanomilných druhov sa tu nachádzajú aj druhy vlhkomilné a vápnomilné. Spolu s nimi tak ochranári môžu pozorovať aj zástupcov z čeľade vstavačovitých, napr. vstavačovec májový či vstavačovec strmolistý.

„Viacero z tu rastúcich rastlinných druhov je ohrozených a vyžadujú si prostredníctvom ochrany vhodného biotopu našu ochranu,“ zdôraznil riaditeľ Správy TANAP.

Biotop karpatských travertínových slanísk je skôr druhovo chudobný, neupúta svojou farebnosťou kvitnúcich rastlín, no umožňuje v tomto regióne prežívať druhom, ktoré by na Slovensku, ako vnútrozemskom štáte, bez prístupu k moru nemohli existovať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM