JAB Rôzne

Primár gynekológie v Spišskej Štefan Novysedlák: 5 vecí, ktoré pacientky najviac trápia

Čo ženy najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u známeho lekára zo Spišskej Novej Vsi Štefana Novysedláka. Ten tvrdí, že aj pacientke, ktorá sa cíti zdravá, môže preventívna prehliadka zachrániť život.

Ilustračný obrázok k článku Primár gynekológie v Spišskej Štefan Novysedlák: 5 vecí, ktoré pacientky najviac trápia
Zdroj: Dnes24.sk

Štefan Novysedlák je primárom gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. V novoveskej nemocnici pôsobí od roku 1991 a pomohol na svet viac ako 2000 bábätkám. Ako sám tvrdí, problémy, s ktorými žena gynekológa navštívi, sú rôzne a často to závisí od veku pacientky. Toto je ale pätica tých, s ktorými ženy vyhľadajú odbornú pomoc najčastejšie.

5 najčastejších problémov

Zápaly pošvy – vonkajších rodidiel

Prejavujú sa svrbením, pálením, poprípade výtokom. Môže to spôsobiť znížená imunita, no žena môže mať takéto problémy aj po návšteve bazéna poprípade môže byť nakazená pri pohlavnom styku. Liečbu určite netreba zanedbať. Tieto problémy sa liečia lokálne – tabletami.

Poruchy menštruačného cyklu

Ide o poruchy sily a frekvencie krvácania. Príčinou sú aj rôzne funkčné, hormonálne ale aj anatomické zmeny, ako sú polyp kŕčka a tela maternice, cysta na vaječníku, ranka na kŕčku maternice, alebo aj rakovina ženských pohlavných orgánov. Keď tam nie je nález tento problém sa rieši hormonálnou antikoncepciou v druhom prípade operačne, ale všetko závisí aj na veku pacientky.

Bolesti v podbrušku

Môže ísť o bolesti spôsobené zápalovým procesom často sú tieto bolesti spôsobené cystami na vaječníkoch. Bolesti podbruška môžu nastať aj pri vnútromaternicovom, ale hlavne pri mimomaternicovom tehotenstve. Je potrebné si uvedomiť, že žena nemá v podrušku len vnútorné ženské pohlavné organy, preto nie každá bolesť podbruška je gynekologického rázu. Určite je potrebný ultrazvuk, aby sme zistili čo je príčinou bolesti.

Antikoncepcia a hormonálna substitučná liečba

Dievčatá a ženy prichádzajú často na gynekológiu ohľadom rád na vhodnú antikoncepciu, nielen aby boli chránené pred otehotnením, ale napríklad aj na zlepšenie kožných problémov, akým je akné. Staršie ženy zas trápi príznaky klimaterického syndrómu, ako nadmerné potenie, návaly tepla, búšenie srdca, závrate a podobne.

Chýbajúca respektíve meškajúca menštruácia

Tento problém riešia hlavne mladšie ročníky, kedy pri meškajúcej menštruácii treba vylúčiť hlavne tehotenstvo. V druhom prípade, keď žena do 18 veku života nemenštruuje je potrebné ultrazvukové vyšetrenie, poprípade sa robí genetické vyšetrenie na zistenie príčiny.

Nepodceňujte preventívne prehliadky

Ako primár Novysedlák zdôraznil, práve prevenciou a vyššou zodpovednosťou k svojmu zdraviu sa môžu pacientky mnohým zo spomenutých problémov vyhnúť. ,,Preventívna prehliadka niektorým ochoreniam dokáže zabrániť. Niektorým síce sa zabrániť nedá, ale včasná diagnostika môže zachrániť aj život pacientke. Mnoho žien hlavne staršej generácie to dosť podceňujú a vyhľadajú gynekológa až vtedy, keď už je to vážne. Na druhej strane som rád, že mladšia generácia sa stavia k preventívnej prehliadke čoraz viac zodpovednejšia," dodáva gynekológ s tým, že prehliadka je hradená z verejného zdravotného poistenia, a teda pre ženy so zdravotným poistením je bezplatná.

Prečítajte si celý rozhovor s primárom Novysedlákom

Čítajte tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM