Miroslav Pomajdík Správy

Pri umení Melánie (26) vám potečú sliny: Marcipánové torty ako umelecké diela!

Výrobou nádherných marcipánových tort, ktoré sa stávajú malými umeleckými dielami sa môže pochváliť Melánia Beláková (26) zo Spišských Tomášoviec. Prvú takúto tortu upiekla pred troma rokmi svojej dcérke Kamilke k jej prvým narodeninám. Od tejto doby sa pre ňu pečenie stalo záľubou.

Ilustračný obrázok k článku Pri umení Melánie (26) vám potečú sliny: Marcipánové torty ako umelecké diela!
Zdroj: Dnes24.sk

Melánia pečie torty len pre svoju rodinu a známych. Pre neznámych ľudí nepečie, odmieta ich.

190 marcipánových tort

Za tri roky stihla upiecť už 190 tort. Najväčším ocenením po upečení torty je pre ňu práve detská radosť v ich očiach, keď zbadajú tortu a začnú ju „rozoberať“. Pre deti tvorí najradšej. „Milujem ten pocit, keď máme oslavu (väčšinou päť detí) a deti sa vrhnú na tortu, potom je hneď krik a hurhaj, kto bude mať hlavu, ruky, srdiečka, hubky… všetko čo je na torte si porozoberajú,“ povedala.

Výroba tort je pre ňu uvoľnením, keď má kuchyňu len sama pre seba. Pomáha jej to realizovať sa, oddýchnuť si a prísť na iné myšlienky, preč od stresu v práci. „Na druhej strane je to však aj obeta, pretože venovať sa torte niekedy znamená nevenovať sa rodine v takej miere, ako by si určite zaslúžila,“ zdôverila sa.

So svojimi tortami sa nikdy nezúčastnila žiadnej súťaže, lebo pre ňu je ocenením už len to, že niekto pochváli jej prácu. Ani v budúcnosti neplánuje ísť v tomto súťažnom smere a venovať sa tak pečeniu tort na vrcholovej úrovni. Berie to ako svoje hobby.

Výroba trvá v priemere aj šesť hodín

Výroba najkomplikovanejšej torty jej trvala až jedenásť hodín. V priemere strávi pri výrobe jednej takejto torty približne šesť hodín. Na otázku aké motívy sú najviac žiadané odpovedá: „Pre deti to zvyknú byť motívy ich obľúbených rozprávkových hrdinov a hračiek, dospelí si buď vyberajú klasickejšie motívy s kvetmi, alebo tiež nejaké symboliky povolaní, obľúbených činností, z krstinových sú zas najobľúbenejšie s bábätkom.“

Našťastie sa jej ešte nestalo, aby niektorá z vyrobených tort skončila na zemi. Tiež si nespomína na žiadnu nehodu, ktorá by zmarila jej niekoľkohodinovú drinu. Ako sama spomína, trocha adrenalínu zažíva pri výrobe každej torty. „Nie je to ako so šitím, že odpáraš a prešiješ ináč. Je to práca so surovinami, ktoré sa niekedy nedajú ovplyvniť. Napríklad v lete keď je horúco, je prirodzené, že sa torta môže topiť, ťažko sa modeluje a keď robím nejakú postavičku na tretíkrát, tak to je riadny adrenalín, ale robím to rada. Čím dlhšie sa tomu venujem, tak prichádzam aj na nové postupy, možnosti… zdokonaľujem sa,“ uzatvára svoje rozprávanie Melánia Beláková.

torty Melánii Belákovej
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM