Jozef Kožár Rôzne

Prepúšťanie v nemocnici: Sestričky dostali vyhadzov

Päť zdravotných sestier zo spišskonovoveskej nemocnice prišlo koncom mája o prácu. Sestry si myslia, že za ich vyhodením sú sporné dodatky k pracovným zmluvám. Päť statočných ich totiž odmietlo podpísať. Majiteľ nemocnice takéto špekulácie vyvracia.

Päť sestier z nemocnice v Spišskej Novej Vsi prepustili. Ide presne o tie ženy, ktoré nepodpísali dodatky k pracovným zmluvám. Podľa týchto zmlúv by vraj pracovali nielen ako ošetrovateľky, ale aj ako administratívne pracovníčky. Okrem toho by im klesol plat a v práci by mali tráviť aj viac času.

Dôvody ich prepustenia boli nadbytočnosť a organizačné dôvody. Sestry hovoria, že sa nechceli podriaďovať a vyvíjať na seba nátlak. Mysleli si, že majiteľ nemocnie nepristúpi k tomuto radikálnemu kroku. Majiteľ nemocnice v Spišskej Novej Vsi ale argumenty o cielenom prepúšťaní pre nepodpísanie dodatkov k zmluvám vyvracia.

// „Odmietame akékoľvek špekulácie o prepúšťaní a jeho prepojení s fiktívnymi príčinami. V rámci ozdravných krokov dochádza, úplne logicky, aj k organizačným zmenám. Veľmi radi by sme pristupovali len k populárnym krokom, no ekonomická situácia nám to nie vždy umožňujú,“ //uviedla spoločnosť Svet zdravia.

Prezidentka Slovenskej komory sestier, Mária Lévayová prepustené sestry vyzýva, aby sa obrátili na súd. Komora sestier sa s problémom obrátila na ministerstvo zdravotníctva, inšpektorát práce, košickú župu. Plánuje vo veci osloviť aj Ústavný súd a ombudsmanku.

Foto: tasr/ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM