JAB Rôzne

Pozoruhodná striekačka aj zaujímavosť týkajúca sa Rubikovej kocky: Vedeli ste vôbec toto o Harichovciach?

Čoby kameňom dohodil. Len tri kilometre od Spišskej vzdialená obec Harichovce disponuje zaujímavosťami aj šikovnými ľuďmi. Čo všetko nám o tejto dedine prezradil starosta obce?

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodná striekačka aj zaujímavosť týkajúca sa Rubikovej kocky: Vedeli ste vôbec toto o Harichovciach?
Zdroj: obec Harichovce

Obec Harichovce sa nachádza na styku Medvedích chrbtov s Levočskou kotlinou v centrálnej časti Hornádskej kotliny. Od Spišskej Novej Vsi je vzdialená len niečo cez tri kilometre.

Tradičné slávnosti či historická striekačka

Má 1861 obyvateľov a typickou, dlhoročnou akciou sú podľa slov starostu obce Romana Hrušovského folklórne slávnosti, ktoré tento rok už budú 23. v poradí. „Súčasťou folklórnych slávností je domáci, veľmi aktívneho súbor Harihovčan a pravidelne sa tejto akcie zúčastňujú aj rôzne folklórne súbory zo Spiša. Okrem nich vždy vystúpi aj jeden hosť programu. Tento rok sa môžu návštevníci tešiť na súbor Mostár z Brezna,“ doplnil starosta.

Súčasťou slávností je aj remeselný trh a výstava ručných prác šikovných žien z Harichoviec, ktoré sa v takzvanom Babinci venujú háčkovaniu. Okrem tradičnej akcie sa v obci nachádza aj historická požiarna striekačka, ktorá pochádza z roku 1937. Podľa slov starostu je po menšej rekonštrukcii stále funkčná, ale slúži už len ako atrakcia na rôznych podujatiach obce.

Talentovaní bratia

Ani o nadaných ľudí nemajú Harichovce núdzu. Známi hokejisti bratia Hudáčkovci pochádzajú práve z tejto dediny na Spiši. Hokejového útočníka Libora a brankára i skvelého zabávača v jednom Júliusa poznajú domáci aj zahraniční hokejoví fanúšikovia.

Ďalší šikovní Harichovčania s netradičnou záľubou sú tiež bratia. Martin a Michal Vaskovci sa našli v skladaní Rubikovej kocky. Mladší Michal je dokonca držiteľom niekoľkých slovenských rekordov. Medzi ne patrí aj skladanie kocky v jednej ruke, ktoré zvládne za 19 sekúnd. S použitím oboch rúk je jeho rekord 9 sekúnd.

Ako Michal (vľavo) dokáže poskladať Rubikovu kocku si môžete pozrieť v našej videogalérii:

Môže vás zaujímať:

Harichovčan Michal (vľavo)vie poskladať rubíkovú kocku aj jednou rukou
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM