JAB Rôzne

Potečú vám slinky: 5 akcií v okolí Spišskej, na ktorých si milovníci jedla prídu na svoje

Budú sa vám slinky zbiehať. V okolí Spišskej sa uskutočnia lákavé podujatia, na ktorých si milovníci jedla prídu na svoje. Vybrali sme z nich rovných päť.

Ilustračný obrázok k článku Potečú vám slinky: 5 akcií v okolí Spišskej, na ktorých si milovníci jedla prídu na svoje
Zdroj: Dnes24.sk

K letnému obdobiu okrem rôznorodých festivalov či iných akcií patria neodmysliteľne aj tie, ktoré sú cítiť široko-ďaleko. Reč je o podujatiach, kde sa varia všelijaké špeciality. Niekoľko takýchto podujatí je pripravených aj v okolí nášho mesta. Vybrali sme pre vás hneď päť z nich.

Stredomorské aj domáce

19. augusta 2017 od 10:00, Spišský Hrhov

Každoročný festival v Spišskom Hrhove – Harhovské čuda a zabaviska – prinesie okrem bohatého kultúrneho programu a výroby mega rapkáča aj niečo pre ozajstných gurmánov. Počas festivalu si v areáli základnej školy prídu na svoje veľkí aj malí. Počas dňa môžete ochutnať špeciality stredomorskej kuchyne od šéfkuchára, ale aj takzvaný spišský trojboj HA-PI-DŽA ( halušky, pirohy, džatky) od domácich gazdiniek. Okrem toho sa bude piecť priamo na dvore v peci domáci chlebík a na osvieženie sa budú podávať rôzne drinky a elixíry z rúk profesionálneho barmana.

Dúbravské pirohy

19. – 20. augusta 2017 od 11:30, Dúbrava

Každý rok sa v obci Dúbrava uskutočňuje tradičný turistický pochod z tejto obce do Národnej prírodnej rezervácie Rajtopiky na Branisku. Na druhý deň sa v obci stretávajú najlepší kuchári, aby si zmerali sily vo varení tradičného spišského jedla. Tento rok sa uskutoční 15. ročník akcie s názvom Dúbravské pirohy. Okrem tradičného jedla sa môžu návštevníci tešiť na rôzne sprievodné akcie, akými sú tanečná zábava či koncert skupiny Sčamba.

MS v jedení a varení halušiek

26. augusta 2017, od 08:00, Krompachy – Plejsy

Jubilejný 20. ročník medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek sa uskutoční v poslednú augustovú sobotu na Plejsoch. Tradičné slovenské jedlo budú pripravovať štvorčlenné družstvá z rôznych kútov Slovenska a aj zo zahraničia. Tešiť sa môžete aj na súťaž v jedení halušiek drevenými lyžicami. Okrem halušiek bude pripravený aj sprievodný kultúrny program.

Kotlíkový festival

27.augusta 2017 od 11:00, Ferčekovce

V posledný augustový víkend je pripravená aj ďalšia akcia. V mestskej časti Spišskej – Ferčekovce sa uskutoční už tretí ročník takzvaného kotlíkového festivalu. Približne 15 družstiev bude mať za úlohu navariť v kotlíku navariť 25 litrov dobroty podľa vlastného výberu. Gazdinky zase zabojujú o najlepší domáci koláčik. Pre deti bude opäť pripravený atraktívny program plný súťaží a hier.

Margecianske fajnoty

14. –15. októbra 2017 , Margecany

Zájsť si môžete aj na gastronomický festival, ktorý prezentuje gurmánske špeciality dolného Spiša a iných lokalít. Na ten si však budete musieť počkať o niečo dlhšie. Centrum Margecian sa zmení na jeden obrovský hodový stôl v polovici októbra a tešiť sa môžete na špeciality gazdiniek z obcí od Krompách cez Jaklovce až po Folkmár či Prakovce. Tradičnou a najžiadanejšou fajnotou sú gruľovniky. Akcia má aj ďalšie lákadlá. Svoje diela tam odprezentujú margecianski umelci a podujatie spestria i rôzne folklórne súbory a skupiny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM