Kultúra

Posledná premiéra sezóny: Spišské divadlo uvedie takéto dielo

Majstrovské Timravino dielo o najnižších pudoch človeka, ale aj o láske a veľkosti ľudského ducha uvedie Spišské divadlo už tento piatok.

Ilustračný obrázok k článku Posledná premiéra sezóny: Spišské divadlo uvedie takéto dielo
Zdroj: TASR

Hrdinovia Boženy Slančíkovej Timravy sú jedným z titulov Spišského divadla v rámci dramaturgického projektu Slovenské storočie, ktorým si pripomíname 100. výročie konca 1. svetovej vojny a vzniku Československej republiky a v ktorom sa kladie dôraz na kľúčové historické okamihy vzniku a formovania moderného slovenského národa. Autor dramatizácie Michal Babiak sa zameral na tie časti tejto umelecky výnimočnej novely, ktoré opisujú moment veľkého spoločenského pohybu – vojny.

Tá svojimi rozmermi neskôr dostala označenia ako svetová. Esteticky sugestívnou výpoveďou inscenácia hovorí o 1. svetovej vojne, ktorá bola kľúčovým okamihom rozpadu starého sveta a vzniku novej Európy na začiatku 20. storočia. Táto vojna ovplyvnila nielen ďalšie smerovanie duchovného a politického vývinu, ale aj životy našich predkov.

Dramatická freska Hrdinovia prízvukuje deštrukčný charakter vojny a cez najrozličnejšie ľudské osudy približuje marazmus takzvanej vysokej politiky, ale aj poklesky a pozdvihnutia v prostredí sveta obyčajného človeka. Okrem toho kladie dôraz na skutočné hrdinstvo „malých ľudí“, ktorí vo vojnovom ošiali dokážu hľadať posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia.

Účinkujú: Mikuláš Macala, Tomáš Krištof, Denisa Macalová Ďuratná, Mária Görögová, Jozef Novysedlák, Katarína Turčanová, Patrícia Šimková, Adam Herich, Matúš Hollý, Dávid Szöke , Petra Dzuriková , Mikuláš Dzurík , Diana Semanová, Dáša Romanovská, a.h.

Prvá premiéra je naplánovaná na 28. júna o 19:00, druhá na 29. júna, taktiež o 19:00 hod. Predstavenie je vhodné pre diváka od 16 rokov. V predstavení sa fajčí.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Videli ste? V mestskom parku vyrástla takáto knižná búdka…

OBRAZOM: V Spišskej Novej Vsi slávnostne otvorili prvú knižnú búdku
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM