JAB Rôzne

Pohľad, ktorý stojí za to: Na jedinom mieste sa stretli desiatky legendárnych chrobákov

Milovníci veteránov sa stretli na 9-tom zraze. Značka Volkswagen Chrobák je ich láskou, záľubou a splnením chlapčenského sna zároveň. Zrazu sa zúčastnili aj hostia z Česka, Maďarska a Poľska.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad, ktorý stojí za to: Na jedinom mieste sa stretli desiatky legendárnych chrobákov
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu sa na námestí v Levoči konal zraz nadšencov historických autíčok. Zaujímavosťou je, že ich spája rovnaká značka. Organizátorom zrazu bol František Jančura rodák z Markušoviec. Zároveň je aj predsedom klubu s názvom Východná VW divízia. Ako nás oboznámil podmienkou účasti na zraze je vlastniť Volkswagen chrobák – vzduchom chladený motor. Klub s názvom Východná VW divízia je aj držiteľom rekordu z roku 2009, kde sa v Spišskej Novej Vsi stretlo na zraze vyše 100 áut.

Celoživotná záľuba, doma ich má päť

„Naša činnosť vždy vyvrcholí zrazom. Toto je deviaty ročník a viac-menej všetky zrazy prebiehajú v rámci východného Slovenska,“ povedal organizátor. V Levoči sa ich zišlo 45. Najstarším veteránom bolo auto vyrobené v roku 1958, ktoré patrilo samotnému organizátorovi. „Je to originál vojak- bus. Výhodou je, že sa v ňom zvezie celá rodina. Je z Rakúska a môžem povedať, že je to môj miláčik,“ priznal sa František. „Je to celoživotná, ale aj drahá záľuba. Niekedy trvá aj 3 roky kým dám auto dokopy,“ uzavrel Jančura.

Ivan si splnil chlapčenský sen

Ivan (53) je z Košíc a auto si kúpil pred šiestimi rokmi. Napriek tomu, že moderné autá sú komfortnejšie, priznáva, že čím je starší tým viac inklinuje k veteránom. „Fascinuje ma jazda na ňom. Keď mám všetkého dosť natankujem a len tak sa vozím. Je to taká nostalgia,“ zdôveril sa Ivan. Stáva sa pomaly aj zberateľom týchto áut. Doma má ďalšie dva.„Ročník výroby tohto chrobáka je 1973 a vie ísť aj 110 km/hodinu,“ dodal majiteľ.

Auto používa zásadne na jar a v lete

Ďalší účastník Libor (48) pricestoval na zraz z Česka, konkrétne z Blanska. „Išiel som 410 km, ale aspoň som prevetral svojho miláčika,“ povedal Libor. Miláčikom okrem svojej manželky volá aj svoje auto. Na Slovensko jazdí pravidelne , lebo podľa jeho slov zrazy na Slovensku sú lepšie ako v Česku. Auto má desať rokov a vyrobené bolo v roku 1975. „Vždy som obdivoval tieto autíčka u nás v Blansku a chodil som sa pozerať na zrazy až nakoniec som sa rozhodol, že aj ja chcem také auto,“ prezradil Libor. Volkswagena si kúpil pred desiatimi rokmi rovno na zraze. Ako povedal o svoje auto sa aj príkladne stará. Vymenil mu blatníky, opravil motor, ale v zime ho nepoužíva. „Môjho chrobáka používam zásadne na jar a v lete cez toto obdobie mi poslúži aj keď idem na nákup,“ zasmial sa Libor.

Zraz Volkswagen chrobákov na námestí v Levoči
8
Galéria
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM