JAB Rôzne

Počuli ste už o zelenej zebre či paradajke cherokee? Prečítajte si rozhovor s pestovateľom z Markušoviec

Záhradkárčenie a experimentovanie. Aj takto môžeme pomenovať záľubu Jána Andrejova z Markušoviec. V jeho záhrade nájdete ovocie a zeleninu, o ktorej z nás ešte mnohí ani nepočuli.

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste už o zelenej zebre či  paradajke cherokee? Prečítajte si rozhovor s pestovateľom z Markušoviec
Foto: Jana Buvalová

Ján Andrejov je síce rodák zo Zemplína, ale na Spiši je už viac doma keďže tu žije niekoľko rokov. Vo svojej záhrade skrýva poklady za, ktoré by sa nemusel hanbiť ani Mičurin. Na návšteve v jeho záhrade hoci je už október ešte stále rastú paradajky či paprika.

Kolumbusove paradajky

„Pestujem 11 druhov paradajok,“ prezradil nám Ján. Paradajky má v skleníku za domom. Cherry paradajky, carbonky, biele paradajky dokonca paradajky s názvom zelená zebra, cherokee či copia sú súčasťou neveľkého skleníka. Na otázky prečo práve toľko druhov paradajok Ján s úsmevom odpovedal. „Chcem všetko vyskúšať. Paradajka má byť sladká a voňavá tak skúšam, ktorá je najlepšia.“ Medzi zaujímavé odrody patrí paradajka s názvom cherokee, ako nám jej majiteľ prezradil je to úplne prvá odroda, ktorú doniesol Krištof Kolumbus.

Bohatá úroda…

Medzi najväčšie odrody patrí zasa carbonka. „Tento rok sa mi urodila paradajka, ktorá vážila 600gramov. Traja sme ju naraz nedokázali zjesť,“ pochválil sa. A aká bola tohtoročná úroda? „Ako vidíte oni ešte stále rastú, ale úroda bola dobrá. My nikdy nekúpime ani jednu paradajku. Z jedného kríčku oberiem aj 150 paradajok , cherry aj 1500,“ odhadol svoju úrodu. A čo s tými čo rodinka nezje za čerstva? „Paradajky nakladám, ale aj suším v sušičke. Cez zimu sa veľmi radi na nich pochutnáme.“

Čo skrýva ešte pestovateľ vo svojej záhrade sa dozviete nabudúce. Dokonca aj to, v čom spočíva jeho tajomstvo!

Odrody rôznych paradajok vášnivého pestovateľa
4
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM