JAB Iné športy

Plavecký talent zo Spiša: Barbora (17) na diskotéky nemá čas, takto maká každý deň!

Niekoľko desiatok titulov, účasť na olympijských hrách mládeže a veľké plány. Plavkyňa Barbora Mišendová má sedemnásť a veľký sen. Kvalifikovať sa na olympijské hry do Rio de Janeira.

Ilustračný obrázok k článku Plavecký talent zo Spiša: Barbora (17) na diskotéky nemá čas, takto maká každý deň!
Zdroj: Dnes24.sk

Pláva od malička a od deviatich rokov sa stala voda jej druhým domovom. Harichovčanka Barbora Mišendová (17) je 54 násobnou majsterkou Slovenska v individuálnych disciplínach. Svoj prvý titul získala, keď mala jedenásť. Zúčastnila sa na mládežníckych olympijských hrách v Číne a momentálne robí všetko pre to, aby sa splnil jej veľký sen.

Majsterka Európy

Ako sa vlastne k súťaženiu dostala? „Rodičia ma od detstva viedli k športu a spolu celá rodina sme sa zúčastňovali na rôznych športových hrách. Plávanie mi však išlo najlepšie možno aj preto, lebo to ma bavilo najviac, tak som začala trénovať,“ zaspomínala Barbora.

Základnú školu vychodila v Spišskej Novej Vsi, no po prestupe na športové gymnázium pod Urpín pláva za Duklu Banská Bystrica. Jej hlavnou disciplínou je motýlik a kraul na 50 a 100 metrov. Za sebou má už nespočetné množstvo pretekov. Momentálne je majsterka Európy juniorov a čerstvá majsterka Slovenska v 50 a 100 metroch – motýlik.

Ako skromná plavkyňa vraví, stále je čo zlepšovať, lebo pri pretekoch rozhodujú stotiny. Na otázku, či má ako správna tínedžerka priateľa, alebo čas na zábavu, s úsmevom odpovedá. „Trénujem každý deň dvojfázovo. Prvý tréning mám o pol siedmej , po škole idem do fitka a potom zase do bazéna. Svoj bežný tréningový deň končím niekedy aj o siedmej. Na priateľa a ani diskotéky čas nemám,“ povedala.

Jasný cieľ

Napriek tomu však veľa kamarátov má v klube a v jej mladom veku už precestovala značný kus sveta, kde by sa bez plávania nedostala. Ani letné prázdniny si mladá plavkyňa veľmi neužije. „Pripravujem sa na majstrovstvá Slovenska, ktoré budú koncom augusta, takže leto budem tráviť v Bystrici v bazéne,“ doplnila.

Baškin najbližší cieľ je úplne jasný. „Potrebujem splniť takzvaný A-limit, aby som sa mohla zúčastniť olympíjskych hier 2016 – čiže zaplávať svoju disciplínu za stanovený čas,“ povedala s tým, že B-limit síce už splnila, čím sa dá povedať, že už je jednou nohou tam, no nič nechce nechať na náhodu.

A aké sú plány mladej, úspešnej plavkyne zo Spiša do budúcna? „Určite úspešne ukončiť gymnázium, dostať sa na vysokú školu športového zamerania, dosahovať čo najlepšie výsledky v plávaní a neskôr sa možno živiť ako trénerka.“

Foto: súkromný archív BM

Mladá, nadaná plavkyňa žne úspech, kde sa len dá :)
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM