JAB Správy

Parlamentné voľby sa blížia: Poštou bude voliť aj niekoľko stoviek Novovešťanov

Voliči, ktorí sa v čase volieb zdržiavajú mimo jej územia, mohli do 10. januára požiadať mestský úrad o voľbu poštou.Túto možnosť využili aj Novovešťania.

Ilustračný obrázok k článku Parlamentné voľby sa blížia: Poštou bude voliť aj niekoľko stoviek Novovešťanov
Zdroj: TASR

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa nezadržateľne blížia. Predseda národnej rady určil ich deň konania na posledný februárový deň. Voliči s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorí sa v čase volieb zdržiavajú mimo jej územia, mohli do 10. januára požiadať mestský úrad o voľbu poštou.

V Spišskej Novej Vsi o túto možnosť požiadalo viac ako 600 ľudí. „ Na základe doručených žiadosti o voľbu poštou v stanovenom termíne bolo odoslaných 605 obálok s hlasovacími lístkami, úradnou obálkou a návratnou obálkou," ozrejmila pre Dnes24 Brigita Sopková z referátu vnútornej správy MsÚ v Spišskej Novej Vsi.

O voľbu poštou podľa jej slov žiadali voliči s trvalým pobytom v Spišskej Novej Vsi so súčasným pobytom v cudzine. Najmä v Českej republike, ale aj ďalších štátov Európskej únie (z Rakúska, Nemecka, Švajčiarska, Holandska či Veľkej Británie), ako i zo zámoria a to z USA, Austrálie, Nového Zélandu, Číny, Indie či Peru.

Ako doplnila, presný počet voličov, ktorí budú voliť zo zahraničia ( čiže zašlú návratnú obálku) v tomto období nepoznajú. „Do výsledku hlasovania sa započítajú hlasy na hlasovacích lístkoch, ktoré budú doručené obci trvalého pobytu voliča v návratnej obálke najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb."

A ako je to s počtom voličov v Spišskej Novej Vsi? „Počet voličov pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2020 sa pohybuje okolo 29 250. Tento počet voličov je však každý deň iný, niektorí voliči sú podľa platnej legislatívy vyradení, iní zapísaní. Konkrétne číslo bude známe až v deň volieb," uzavrela B.Sopková.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM