JAB Rôzne

Parádny výkon horolezca zo Spišskej: Mišo Sabovčík zdolal svoju prvú osemtisícovku

Aj keď nie je žiadny nováčik, toto si zaslúži veľký obdiv. Spišskonovovešťan Michal Sabovčík vystúpil na siedmy najvyšší vrch Zeme. Dhaulágirí zdolal spolu s Petrom Hámorom.

Ilustračný obrázok k článku Parádny výkon horolezca zo Spišskej: Mišo Sabovčík zdolal svoju prvú osemtisícovku
5
Galéria
Zdroj: sukr.archív M. Sabovčík

Nadľudské výkony, zradné, no zato prekrásne hory. Takýto život učaroval Michalovi Sabovčíkovi zo Spišskej Novej Vsi. Horolezectvu sa venuje od svojich 14 rokov a stále podáva pozoruhodné výkony. Pred dvomi rokmi sa mu podarilo spolu z dvomi kamarátmi ako prvým Slovákom zdolať vrchol Cerrro Torre 3133 metrov nad morom. Pre horolezcov je známy ako jeden z najťažších vrcholov na svete.

8 167 metrov

O tom, že Michalovi Sabovčík má rád výzvy, svedčí aj jeho najnovší výkon. Tentokrát si vybral siedmy najvyšší vrch Zeme – Dhaulágirí. Ten je vysoký 8 167 metrov. Sabovčík v nepálskych Himalájach na vrchol tejto osemtisícovky vystúpil spolu so známym horolezcom z Popradu Petrom Hámorom.

V nedeľu vystúpili Hámor so Sabovčíkom do výšky 7250 m, kde prespali, tretí člen výpravy Michal Gabriž sa vrátil do základného tábora. Následne sa Hámor so Sabovčíkom rozhodli o výstup na vrchol, ktorý v pondelok úspešne dokončili.

Dali to!

„Dali sme to! Peťova posledná a moja prvá 8000. Bolo to riadne ťažké, vypiť fľašu borovičky s pivom je nič oproti tomu. Ešte zísť do BC a vidíme sa v Súľove,“ napísal na svojom facebookovom profile v pondelok Sabovčík.

15. máj 2017 sa však zapíše určite aj do histórie. Spišiak Peter Hámor sa po tomto výkone stal prvým Slovákom, ktorý zdolal všetky osemtisícovky a tak uzatvoril takzvanú Korunu Himalájí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Hl. foto: ilustračné

OBRAZOM: Spišskonovovešťan Michal Sabovčík zdolal svoju prvú osemtisícovku
5
Galéria
Zdroj: sukr.archív M. Sabovčík
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM