JAB Rôzne

Parádny nápad: Chalani zo Spišskej ukázali, ako sa dá využiť bývalý novinový stánok

Novinové stánky sú súčasťou takmer každého mesta. Nie všetky sú ale funkčné a niektoré len stoja a chátrajú. Chalani zo Spišskej však prišli s nápadom.

Ilustračný obrázok k článku Parádny nápad: Chalani zo Spišskej ukázali, ako sa dá využiť bývalý novinový stánok
4
Galéria
Zdroj: Chaloši zos Spišskej

Chaloši zos Spišskej. To je pomenovanie pre partiu kamarátov vo veku okolo 20 rokov, ktorí sa stretávajú v skateparku, kde aj vymýšľajú a organizujú rôzne aktivity pre mladých i širokú verejnosť. Ako nám prezradil jeden z nich Peter Kolárčik, neexistuje presný počet členov a pridať sa môže hocikto.

Netradičná galéria

Práve v skateparku môžete nájsť originálnu a jedinečnú výstavu v galérii s názvom Búdka.„Galéria Búdka je bývalý novinový stánok, ktorý bol pôvodne v meste pri trhovisku. Odkúpil ho kamarát, na pôvodnom mieste sme mali jednu výstavu, a niekedy na jar minulého roka sme ho presunuli do skateparku, kde ju s kamošmi „spravujeme.“ Teraz slúži ako alternatívna galéria a sklad,“ priblížil spoluautor ostatnej výstavy s názvom Všechno musí pryč, ktorú si v týchto dňoch môžete pozrieť.

Nás však zaujímalo aj prečo vznikla práve takáto výstava. „Nedávno som si prezeral fotky Samča, brata dážďoviek (Samuel Szabó), ktorý je známy hlavne kvôli svojej experimentálnej hudbe, no popri tom neustále dokumentuje svet bizarností okolo seba. Zistil som, že máme viacero podobných fotiek, tak som ho oslovil, či nespravíme spoločnú výstavu. Tá je zameraná na opustené výklady obchodov a taktiky predajcov vypredať všetok tovar pred zatvorením. Predstavuje teda akýsi kolobeh a rýchlu zmenu účelu týchto priestorov. A keďže aj búdka samotná svoj účel zmenila, tak sme sa rozhodli, že to bude ideálna téma aj priestor,“ priblížil spoluautor výstavy.

Zdroj: Chaloši zos Spišskej

Iné aktivity

Spravovanie vskutku netradičnej galérie nie je však jediný projekt, ktorí títo mladí chalani robia. Ako nám Peter prezradil, každoročne organizujú aj skejtovo-kultúrnu akciu s názvom Pozitif Dej, či stavajú nové prekážky v skateparku a každý z nich robí hudbu či videá a venuje sa vlastnej tvorivej činnosti, ktorú spoločne prezentujú pod pojmom srandizmus.

Výstava v bývalom novinovom stánku potrvá podľa jeho slov tak dlho, kým nebude ďalšia. Túto súčasnú si môžete pozrieť určite až do konca februára. „Boli by sme radi, ak by sa tam prišlo pozrieť viac ľudí z mesta, ak budú mať cestu okolo. Na vernisáže chodia väčšinou iba naši najbližší kamoši. Veľa ľudí má bohužiaľ predstavu, že v skateparku nerobíme nič len drogujeme a túto mienku by sme radi zmenili,“ uzavrel spoluautor netradičnej výstavy Peter Kolárčik.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: V Spišskej môžete nájsť originálnu galériu so zameraním na srandizmus!
4
Galéria
Zdroj: Chaloši zos Spišskej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM