JAB Rôzne

Parádna novinka v našom meste: Takáto nádhera vznikla pod holým nebom, FOTO

Nepekné steny nahradili umelecké diela, ktoré môžu obdivovať nielen obyvatelia Spišskej Novej Vsi. V našom meste vznikla zaujímavá Street/Spiš art galéria.

Ilustračný obrázok k článku Parádna novinka v našom meste: Takáto nádhera vznikla pod holým nebom, FOTO
10
Galéria

Novinku, ktorá skrášlila zadné priestory Domu služieb v Spišskej Novej Vsi, oficiálne otvorili uplynulý piatok počas konania už tretieho ročníka Dní humoru na Spiši. Práve v spomínaných priestoroch vznikla takzvaná Spiš art galéria, ktorej autormi sú manželia z nášho mesta Mirka a Ľuboš Bukovinský, ktorí sú známi aj pod prezývkami Krea a Slamka.

Dlhoroční umelci už nie raz skrášlili priestory nášho mesta pri organizovaní pravidelného podujatia Graffity Spiš. Ich diela však môžete vidieť aj v zábavnom parku rodinného typu v Starom Smokovci. Tentokrát v spolupráci s mestom Spišská Nová Ves sa stali autormi street art galérie. Ako pre náš portál prezradila Mirka, najnáročnejšie na maľovaní bolo prekryť počmárané steny čo im trvalo takmer tri dni. „Zabrať nám dali aj rámy obrazov, no samotné maľovanie už išlo ľahko, to máme v krvi,“ zasmial sa Ľuboš.

Ako prezradili, hlavnou pointou celej galérie malo byť okrem skrášlenia priestorov a novej atrakcie pre obyvateľov či návštevníkov Spišskej, namaľovať niečo typické pre naše mesto. Preto nesmie chýbať najvyššia kostolná veža na Slovensku či medveď, ktorý je symbolom našej najmenšej, no o to stále krajšej zoologickej záhrady.

Ďalšie dva obrazy sú podľa slov spoluautorky inšpirované známym maliarom Jozefom Hanulom, ktorý pôsobil v našom meste. „Ide o reprodukcie jeho najznámejších diel, pretransformované na súčasnú dobu. Pôvodné dielo „Za frajerom“, kde žena drží v rukách modlitebnú knižku sme premenovali na – „Za manželom“ a žena na obraze dostala do rúk tašky s nákupom, s ktorým jej môžete pomôcť. Druhý obraz „Na rodnej hrude“ zobrazuje zase unudeného roľníka, ktorého niekdajšiu prácu nahradili stroje,“ vysvetlila Mirka.

Novú a zaujímavú galériu môžete navštíviť v akomkoľvek čase v priebehu celého roka bezplatne, keďže sa nachádza na verejne dostupnom mieste, priamo pod holým nebom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Už ste to videli? Aha, akú parádu môžete obdivovať v Spišskej, FOTO
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM