Miroslav Pomajdík Rôzne

Obyvatelia Košického kraja proti ťažbe uránu: Až 79 percent ľudí odmieta ťažbu

Agentúra Polis Slovakia zverejnila výsledky prieskumu verejnej mienky, v ktorom zisťovali ako vnímajú obyvatelia Košického samosprávneho kraja prípadnú ťažbu uránu v tomto regióne. Až 79 percent opýtaných je proti ťažbe uránu. Prieskum si objednala organizácia Greenpeace.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Košického kraja proti ťažbe uránu: Až 79 percent ľudí odmieta ťažbu
Zdroj: TASR

Agentúra oslovila v dňoch 5.-9.apríla tohto roku 1 008 obyvateľov Košického kraja, starších ako 18 rokov. Na otázku „Súhlasili by ste s tým, aby sa vo vašom VÚC začalo s ťažbou uránu?“, až 79,2 opýtaných odpovedalo záporne, z toho 64 percent je rozhodne proti ťažbe, a 15,2 percenta sa vyjadrilo, že je skôr proti, ako za. Iba 5,1 percenta respondentov by tento projekt podporilo.

Greenpeace považuje výsledok prieskumu za jasný signál, ktorý ako dúfajú, zoberú na vedomie aj politici a projekt ťažby stopnú. „Vedeli sme, že ľudia nesúhlasia s tým, aby sa na území kraja ťažil urán. Chýbali nám však konkrétnejšie údaje. Teraz ich máme a ja som rád, že sú aj napriek rozsiahlej PR kampani banskej spoločnosti, ktorá skúma uránové ložisko nad Košicami, jednoznačné,“ uviedol riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman.

Celá kampaň proti plánom ťažobnej spoločnosti odštartovali ekológovia už v roku 2009 spustením petície proti plánovanej ťažbe uránu. Petícia so 113 000 podpismi putovala do NR SR. Len pred časom sme zaznamenali pokusy o zmenu geologického zákona v prospech prieskumu uránových rúd. Po veľkom tlaku zo strany samospráv, ochranárov a občianskej verejnosti k zmene napokon nedošlo. Samosprávy budú tak môcť aj naďalej sami rozhodovať o tom, či povolia, alebo nepovolia na svojom území uránový prieskum.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM