JAB Rôzne

To musíte vidieť: V novoveskej nemocnici absolvovali CT kuriózni pacienti!

Skutočná kuriozita na pôde radiologického oddelenia v Spišskej. CT vyšetrenie absolvovali zatiaľ najstarší pacienti v histórii novoveskej nemocnice. Aha, o koho išlo!

Ilustračný obrázok k článku To musíte vidieť: V novoveskej nemocnici absolvovali CT kuriózni pacienti!
18
Galéria

Vskutku unikátne vyšetrenie sa udialo v piatok na rádiologickom oddelení nemocnice v Spišskej Novej Vsi. O čo išlo? Sledujte…

Ešte pred pár mesiacmi mala možnosť verejnosť hlasovať v súťaži o obnovu diel Majstra Pavla z Levoče. V nej bojovalo o víťazstvo aj Súsošie Kalvárie, ktoré sa nachádza vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi. A vďaka 15 476 hlasom napokon zvíťazilo práve to a dočká sa zreštaurovania. Ešte pred samotným reštaurovaním však absolvovali 500 rokov staré tri drevené sochy – ukrižovaný Ježiš Kristus, Panna Mária a Apoštol Ján – naozaj pozoruhodné vyšetrenie. A to na CT-čku!

Za technickú časť projektu je zodpovedný reštaurátorsky ateliér zo Spišského Podhradia – Štefan Siváň. V rámci reštaurovania bolo potrebné sochy zanalyzovať, preto ateliér oslovil spišskonovoveskú nemocnicu a požiadal ju o vnútornú diagnostiku materiálovej štruktúry v 3D modeli.

Ten zabezpečil počítačový tomograf (CT) vďaka neinvazívnemu rontgenovému žiareniu. Výsledkom tejto analýzy budú dôležité informácie, či vnútorné časti sôch sú v dobrom stave a či sa tam nenachádzajú trhliny, alebo kazy spôsobené červotočom.

Ako povedal samotný reštaurátor, toto vyšetrenie nie je až také bežné aj keď jedno takéto už so sochami v Lipanoch absolvoval. „ Bežný je pri sochách RTG snímok, čo pomáha pri odhalení vnútra sochy. CT vyšetrenie má však ešte aj tú výhodu, že vidno štruktúru dreva v priereze,“ priblížil reštaurátor.

Podľa slov riaditeľky nemocnice, sú tieto tri sochy ich najstarší pacienti, akých vo svojej histórii nemocnica diagnostikovala. „Všetkých troch sme zapísali do systému, dali sme im svoje roky narodenia aj ich vlastné mená, systém to zobral, zdravotná poisťovňa nie,“ povedala s úsmevom a s tým, že vyšetrenie bolo vkladom nemocnice pre tieto vzácne kultúrne pamiatky.

„Pre našu nemocnicu je cťou sa zúčastniť na unikátnom projekte záchrany sôch Majstra Pavla z Levoče. Aj keď to bola pre rádiológov nová skúsenosť, nezľakli sa. Ukázalo sa, že počítačový tomograf (CT) si rovnako dobre poradí so zobrazením vnútornej štruktúry dreva ako pri ľudskom tele,“ uzavrela riaditeľka nemocnice.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

FOTO z nemocnice v Spišskej: Neuveríte, akí pacienti do nej zavítali!
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM