JAB Rôzne

OBRAZOM: Mladí ľudia v Spišskej zorganizovali sviečkový pochod mestom

Mladí ľudia sa v Spišskej Novej Vsi spojili pre dobrú vec a vyšli do ulíc. Zo symbolickými červenými stužkami a zapálenými sviečkami kráčali mestom.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Mladí ľudia v Spišskej zorganizovali sviečkový pochod mestom
16
Galéria

1.december je svetový deň boja proti HIV/AIDS. Niekoľko desiatok mladých ľudí vyšlo do ulíc Spišskej Novej Vsi zo zapálenými sviečkami a pripnutými červenými stužkami. Takto kráčali celým námestím.

Vyjadrenie podpory

Sviečkový pochod organizovalo OZ Mladí ľudia a život v spolupráci s Klubom mladých v našom meste už po 15-ty raz a ako nám povedal predseda uvedeného občianskeho združenia Matej Farkalín, ich stretnutie a pochod mestom je spôsob, ako vyjadriť podporu ľuďom, ktorí trpia touto chorobou a uctiť si pamiatku tých, ktorí kvôli tejto chorobe už nie sú medzi nami.

„Aj keď prevláda všeobecný názor, že táto choroba sa nás veľmi netýka, musím povedať, že bohužiaľ aj na Slovensku má stúpajúcu tendenciu. Vlani sa vírusom HIV nakazilo podľa dostupných informácii, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva až 86 ľudí, čo bolo zatiaľ najviac od kedy sa to sleduje,“ povedal Farkalín.

Ten zároveň dodal, že cieľom daného pochodu je okrem podpory a spomienky aj informovať širokú verejnosť o tejto chorobe. „Počas celého pochodu budeme rozdávať letáky so základnými informáciami o HIV/AIDS."

Čo povedali oslovení?

Na pochode sa zúčastnili najmä študenti a členovia občianskeho združenia, zaujímalo nás, prečo sa rozhodli prísť na sviečkový pochod. „My sme členmi občianskeho združenia a zaujíma nás táto tématika. Zároveň robíme aj besedy na túto tému a vieme čo táto choroba obnáša, takže naša účasť bola samozrejmosťou. Myslíme si, že by malo o tom vedieť čo najviac ľudí,“ vyjadrili sa pre náš portál Aďa a Leo.

Gymnazista Denis si myslí, že je správne podporiť ľudí, ktorí bojujú s touto chorobou aspoň týmto spôsobom. Na sviečkovom pochode sa zúčastňuje pravidelne.

„Rozhodli sme sa, že ideme podporiť dobrú vec a tak sme tu,“ zhodli sa dievčatá z Javorky, ktoré sa síce pochodu zúčastnili prvýkrát, ale podľa ich slov sa to stane ich pravidelnou aktivitou. Uvedeného občianske združenie organizuje v sobotu 3. decembra v Dome kultúry v Smižanoch aj benefičný koncert kapiel Sám sebou a Chiki Liki Tu-a so začiatkom o 19:30 hod.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Sviečkový pochod v uliciach Spišskej zachytený na fotkách
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM