JAB Správy

Novú metódu v nemocnici už vyskúšali v praxi: Pacientovi do rany aplikovali 200 živých lariev!

Nedávno sme vás informovali o novej metóde liečby zle hojiacich sa rán. Túto zaujímavú liečbu pomocou lariev má za sebou už prvý pacient. Lekári mu aplikovali dve stovky takzvaných mikrochirurgov.

Ilustračný obrázok k článku Novú metódu v nemocnici už vyskúšali v praxi: Pacientovi do rany aplikovali 200 živých lariev!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informovala hovorkyňa spoločnosti AGEL SK Marta Csergeová, lekári vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Levoči v stredu vykonali prvú aplikáciu larvoterapie. Novozvolený primár chirurgického oddelenia Edward Huľo a jeho zástupca Ľubomír Strelka aplikovali pacientovi 200 malých muších lariev takzvaných „mikrochirurgov“, ktorí pacientovi odstránia z chronickej, dlhodobo nehojacej sa rany odumreté tkanivo.

„Pacient so zle hojacou sa ranou potrebuje širokú, často multidisciplinárnu diagnostiku, a komplexný odborný prístup, nielen lokálne ošetrenie. Okrem štandardnej a takzvanej „vlhkej“ terapie sme zaviedli v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied aj terapiu larvami (aplikácia živých, „medicínskych“ muších lariev do rán) a začíname pracovať aj v oblasti ozónoterapie rán,“ objasňuje účel liečby Edward Huľo .

Ako doplnil aplikácia larválnej terapie v spolupráci s docentom Marekom Čambalom, z Univerzitnej nemocnice v Bratislave a Petrom Takáčom, z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied, priekopníkmi v oblasti larvoterapie na Slovensku, je jednou z niekoľkých nových liečebných metód, ktoré budú v nemocnici poskytovať.

„Liečba chronických rán sa vykonáva na ambulancii, ktorá je určená najmä pacientom s vredmi predkolení, diabetickými defektami, nehojiacimi sa ranami po operačných výkonoch, či imobilným pacientom s preležaninami,“ uzavrel primár chirurgického oddelenia.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM