JAB Rôzne

Novoveský veterinár radí psíčkarom: Informácie, ktoré je dobré cez zimu vedieť!

Známy spišskonovoveský veterinár Ján Korim nám poskytol hneď viacero informácií a rád, ktoré sa psíčkarom počas zimy zídu.

Ilustračný obrázok k článku Novoveský veterinár radí psíčkarom: Informácie, ktoré je dobré cez zimu vedieť!
Zdroj: Dnes24.sk

S veterinárom Jánom Korimom sme vám už na našom spravodajskom portáli priniesli rozhovor o jeho práci. Tentokrát vám prinášame jeho rady, ktoré v zime ocenia najmä majitelia psov.

Zdravotné problémy

Chladné počasie môže byť pre vášho štvornohého priateľa nebezpečné a spôsobiť mu aj nemalé zdravotné problémy. Podľa slov spišskonovoveského veterinára Jána Korima náchylnejšie na ochorenia sú psíky chované v bytoch, keďže teplotný rozdiel v zime medzi teplotou v byte a vonku môže byť aj 30 stupňov.

Okrem presunov z teplého na chladný vzduch je ďalším problémom napadaný sneh, v ktorom sa psíky váľajú, alebo ho lížu. Na prvý pohľad nevinné šantenie však môže spôsobiť u vašich štvornohých miláčikov zápal močového mechúra, lízanie snehu zase zápal mandlí. „Ďalším problémom sú omrzliny, či posypová soľ na chodníkoch,“ doplnil spomínaný veterinár s tým, že psy, ktoré sú von celoročne, treba tiež chrániť hlavne v tých najväčších mrazoch, keď im môžu omrznúť končeky uší, alebo chvostov či môžu dostať zápal pľúc.

Ako im predchádzať

Pri psíkoch chovaných v byte podľa slov Jána Korima stačí v období veľkých mrazov obmedziť prechádzky a vyhýbať sa veľkému snehu. „Ak váš pes rád v snehu šantí, je potrebné ho po príchode domov dôkladne vyutierať, aby sa mu nepodchladilo bruško a nedostal už spomínaný zápal močového mechúra," upozornil odborník.

Svetríky podľa jeho slov majú tiež svoje opodstatnenie, hlavne pri krátkosrstých plemenách. „Posypová soľ na chodníkoch je pre psy veľmi agresívna,“ povedal Korim. Doplnil, že soľ ľahko preniká malými trhlinkami v rohovine a dokáže psa poriadne potrápiť. „Existujú prípravky, ktoré chránia labky. Okrem špeciálnych krémov či psích topánok niekedy stačí aj obyčajná bravčová masť, ktorá vytvorí ochrannú vrstvu.“

Ako ďalej uviedol Ján Korim, psíky chované na dvore rodinných domov, by mali ich majitelia tiež chrániť pred mrazom. Doplnil, že svoj význam v zime majú aj zateplené búdy, kde však treba brať ohľad aj na vchod do búdy, ktorý treba tiež zabezpečiť pred chladom. „Pomôže tiež umiestnenie psov do garáže, kotolne, prípadne iných miest, ktoré majiteľ určí za dostatočne teplé, suché či podávanie teplej stravy,“ dodal na záver známy spišskonoveský veterinár.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM