JAB Rôzne

Novoveský gynekológ nám to prezradil: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!

S akými najčastejšími fámami či poverami sa u žien v praxi stretáva, sme zisťovali u gynekológa Štefana Novysedláka. Zároveň nám aj jasne vysvetlil, prečo im netreba veriť.

Ilustračný obrázok k článku Novoveský gynekológ nám to prezradil: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!
Zdroj: Dnes24.sk

Primár gynekologicko- pôrodníckeho oddelenia v Spišskej Novej Vsi Štefan Novysedlák nám prezradil, že najčastejšie fámy a povery, s ktorými sa v praxi stretáva, sa týkajú hlavne tehotenstva. Už menej je ich u tzv. gynekologických problémov. A ktorým fámam či poverám známy gynekológ teda v praxi najčastejšie čelí a prečo im netreba veriť?

Keď je žena tehotná má jesť za dvoch

Aj v tehotenstve by sa mala žena stravovať zdravo. Obezita v súvislosti s nadmerným príjmom potravy môže byť rizikovým faktorom nielen pre tehotenstvo, ale aj pôrod. Dieťa môže byť ohrozené nízkou pôrodnou hmotnosťou, alebo môže nastať predčasný pôrod.

Je lepšie keď sa dieťa narodí v 7 ako v 8 mesiaci

Úplne najlepšie je, keď sa dieťatko narodí čo najbližšie k termínu. Aspoň tých desať dní pre termínom, aby boli zrelé pľúcka, aby boli orgány dokonale vyvinuté a nemalo bábätko adaptačné problémy.

Podľa tvaru brucha viem určiť pohlavie dieťatka

Tvar a poloha tehotenského brucha závisia od toho, či je žena tehotná prvýkrát, druhýkrát a viackrát tehotná. Každé tehotenstvo zoslabuje brušnú stenu a bruško má tendenciu klesať. Nemá to však žiadny vplyv na pohlavie dieťatka.

Po predchádzajúcom cisárskom reze žena nemôže rodiť spontánne

Každé tehotenstvo a jeho priebeh sa posudzuje individuálne a len lekár môže posúdiť, čo je pre rodičku a jej dieťa najlepšie. Mnoho žien po predchádzajúcom cisárskom reze rodí spontánne, bez komplikácií.

V prvých troch mesiacoch tehotenstva nemôže brať žena antibiotiká

Záleží od toho aké. Sú lieky rozdelené do viacerých kategórií a sú aj také ktoré sú bezpečné počas tehotenstva. Riziko je skôr neliečiť sa, lebo neliečená infekcia vie ublížiť. Nesprávne antibiotiká však môžu v prvom trimestri poškodiť plod

Keď žena dojčí nemôže otehotnieť

Je sťažená možnosť otehotnenia vďaka prolaktínu, ale je to možné. Nedá sa na to stopercentne spoliehať.

Mám malé prsia nebudem mať dostatok mlieka

Veľkosť prsníkov nemá vplyv na tvorbu mlieka. Práve naopak často sa stáva, že ženy s menším prsiami majú viac mlieka a dlhšie dojčia.

Keď dojčiaca žena konzumuje vtáčie mlieko bude mať viac mlieka

Toto jedlo určite množstvo mlieka neovplyvní. Skôr naopak zo surového bielka môže dostať žena salmonelózu.

Po mede budem mať sladšie mlieko

Med ani nič sladké chuť mlieka neovplyvní. No sú potraviny, ktoré môžu ovplyvniť trávenie dieťatka. Počas kojenia by sa mali ženy vyhýbať ťažkým, koreneným jedlám a citrusovým plodom.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM