JAB Rôzne

Novoveská trénerka Viktória to prezradila: 5 rád, ako byť fit do plaviek

Zima u niektorých prispela aj ku kilám navyše. Ako s nimi zabojovať a byť fit do plaviek? To sme sa opýtali osobnej trénerky Viktórie Dolanskej.

Ilustračný obrázok k článku Novoveská trénerka Viktória to prezradila: 5 rád, ako byť fit do plaviek
Zdroj: Viktória Dolanská

Zimné obdobie prináša so sebou okrem najkrajších sviatkov v roku aj kratšie dni a u mnohých aj menej pohybu. Pomaly však zima začína strácať svoju moc a s teplejšími dňami budeme potrebovať čoraz menej oblečenia. Tí, ktorí to s jedením trošku prehnali, svoje kilá navyše už nezakryjú tak ľahko.

My sme oslovili spišskonovoveskú osobnú trénerku Viktóriu, aby nám poradila, ako podľa nej zatočiť s nadbytočnými kilami a byť fit do plaviek. Viktória je osobnou trénerkou v oblasti fitness a kulturistikya ako hovorí, trénovať ľudí ju veľmi baví a neberie to ako prácu, ale ako hobby. Tu sú jej rady.

1. STRAVA – Jeden z hlavných a najdôležitejších faktorov, ktorý ovplyvňuje udržanie formy prípadne našu premenu tela, či už ide o chudnutie alebo naberanie. Strava má byť pravidelná, pestrá a vyvážená. Pravidelná každé 2–3 hod. malé dávky. Pestrá a vyvážená, aby naše telo dostavalo živiny, ktoré potrebuje na vývoj, rast a správne fungovanie nášho metabolizmu. Zdravo sa stravovať znamená predovšetkým zmeniť životný štýl na dlhodobé obdobie a nie iba na dva týždne, či mesiac. Každý chce mať výsledky za týždeň, ale to nejde.

Pre správne fungovanie metabolizmu a viditeľné zmeny na postave je potrebné dlhodobo dodržiavať nové stravovacie návyky, byť trpezlivý a cieľavedomý. Zdravý a vyvážený jedálny lístok nespočíva v zákazoch alebo vynechávaniach rôznych potravín, ale v ich rovnomernom rozložení počas dňa a v ich dobrom pomere, ktorý zanecháva pozitívne účinky na našom celkovom zdraví.

2.TEKUTINY- Dospelý človek potrebuje prijať denne minimálne dva až tri litre tekutín, pri zvýšenej fyzickej záťaži dokonca až päť litrov. Mnohí pijú iba vtedy, ak im telo dá signál, že mu chýbajú tekutiny. Nie je to správne. Piť tekutiny by sa mali pravidelne počas dňa. Piť aj v čase, keď nepociťujete smäd. Ideálne je začať ráno pohárom vody, pokojne aj s čerstvou citrónovou šťavou. Medzi tekutiny, ktoré naše telo potrebuje patrí voda, nesladené minerálne vody či čaje. Dodržiavanie pitného režimu sa v tele prejaví tým, že sa optimalizuje metabolizmus. Telo má dostatok vody na to, aby prebiehala látková výmena, aby sa detoxikovalo. Pri pitnom režime je vždy v žalúdku voda a to znamená, že nie je prázdny. Nemáte hlad.

3. POHYB – Či už voľne v prírode alebo vo fitness centrách, vždy lepšie niečo ako nič. Kondíciu si udržíte najlepšie kombináciou aeróbnou a anaérobnou aktivitou. Víkendy by som uprednostňovala v prírode s rodinou – napríklad lyžovanie, korčuľovanie, ale aj dlhé prechádzky sú skvelým nabíjačom energie. Prevetráte si hlavu a psychicky oddýchnete. Odporúčam vtedy, elektronické veci aspoň na chvíľku nechať doma, alebo v aute a tak si vychutnať prechádzku.

Pohybom neformujeme len postavu, ale aj pomáhame nášmu zdraviu. Posilňujeme imunitný systém, ďalej cvičenie preventívne pôsobí proti infarktu, srdcovo- cievnym ochoreniam, samozrejme predovšetkým proti obezite.

4. KVALITNÝ SPÁNOK – Kvalitný spánok počas noci je veľmi dôležitý pre fyzickú a duševnú kondíciu každého z nás, pričom ho ovplyvňuje mnoho faktorov. Prispieva k pocitu sviežosti a celkovej pohody na druhý deň. Treba dbať na to v akom prostredí spíme. Kvalitný spánok väčšinou narušuje televízia, nevhodný matrac, ak je veľmi teplo v izbe, alebo silné vône kvetov.

5. VYHÝBAŤ SA! – Nepravidelnej a nezdravej strave, nedostatku pohybu, fajčeniu, nadmernému množstvu alkoholu, negatívnemu mysleniu, nadmernému stresu a nedostatku spánku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Na archívnej fotke: osobná trénerka Viktória Dolanská

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM