Rôzne

Novorodenecké oddelenie v Spišskej Novej Vsi? Získalo štyri monitory dychu

Novorodenecké oddelenie nemocnice v Spišskej Novej Vsi dostalo od Nadácie Križovatka štyri monitory dychu.

Ilustračný obrázok k článku Novorodenecké oddelenie v Spišskej Novej Vsi? Získalo štyri monitory dychu
Zdroj: Dnes24.sk

Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa, a ak nastane jeho zlyhanie, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

V ešte väčšom bezpečí

„Vďaka monitorom budú bábätká v ešte väčšom bezpečí. Samotný monitor dychu nedokáže zabrániť vzniku respiračných problémov, upozorní však okamžite na problém, umožní tak včasnú intervenciu a tým je schopný dieťatko zachrániť. Vďaka novým monitorom dokážeme posilniť materiálno-technické vybavenie, ktoré v nemocnici v súčasnosti máme,“ uviedla riaditeľka spišskonovoveskej nemocnice Renáta Šuláková.

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. „Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia, žiaľ, až po smrti dieťaťa,“ podotkla Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

Nie je doposiaľ jasná

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa. „Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu – infekčné choroby, horúčky či zvracanie – a najmä choroby dýchacích ciest, zvyšujú riziko SIDS,“ uviedla Tomasch.

Monitory dychu BabySense sú podľa nej jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov. Mamičky si ich budú môcť zo spišskonovoveskej nemocnice čoskoro požičať pre svoje bábätko aj domov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM