Miroslav Pomajdík Kultúra

Novinka na Spišskom hrade: Pochutíme si na špecialitách hradnej kuchyne!

Na Spišskom hrade v nedeľu otvárali novú letnú turistickú sezónu. Návštevníci si mohli pozrieť slávnostný návrat pána hradu a ukážky dobových bojov v podaní skupiny historického šermu Páni Spiša. V tradičnom stredovekom oblečení sa predstavili aj dvorné dámy.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na Spišskom hrade: Pochutíme si na špecialitách hradnej kuchyne!
Zdroj: TASR

Spišský hrad patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky na Slovensku. Správcom hradu je Spišské múzeum v Levoči, ktoré sa môže pochváliť za rok 2012 až 189 000 návštevami všetkých svojich expozícií.

Oslavy 20. výročia

Tento rok Spišský hrad a jeho okolie oslavuje, lebo presne pred 20-timi rokmi túto pamiatku zapísali do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Pri tejto príležitosti sa k 20. výročiu zápisu chystá veľký medzinárodný festival SúHRADnice. „Tento rok bude hlavná téma festivalu Lokality UNESCO na Slovensku a v strednej Európe. Tým chceme aj podčiarknuť, že Spišský hrad je jedinečná lokalita nielen na Slovensku, ale aj v Európe,“ informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči.

Gastronomická novinka

Počas letnej sezóny čaká na návštevníkov množstvo atrakcií. Už 18. mája sa Spišský hrad zapojí do Medzinárodného dňa múzeí a galérií, na ktorom sa uskutoční v túto noc inscenovaná nočná prehliadka hradu. Deti si prídu na svoje počas podujatia Hradohranie, ktoré je naplánované na prvý júnový víkend.

Nočné prehliadky hradu sa uskutočnia každý júlový a augustový víkend. „Novinkou počas týchto nočných prehliadok bude väčšie zameranie na gastronómiu. Návštevníci si nielen pozrú Spišský hrad, ale ochutnajú aj jedlá hradnej kuchyne,“ uviedla Uharčeková Pavúková.

Spišský hrad a UNESCO

Spišský hrad a okolie bol do zoznam Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva zapísaný na 17. zasadnutí Výboru svetového dedičstva v Cartagene v Kolumbii v roku 1993. Okrem Spišského hradu boli súčasťou zápisu aj Spišská Kapitula, kostol sv. Ducha v Žehre a lokalita Dreveník. V roku 2010 bola lokalita rozšírená o zápis mesta Levoča, čím vznikol nový názov Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM