Ľubomír Hudačko Kultúra

Novinka na doskách Spišského divadla: Inscenácia Jánošík sa tu objaví prvýkrát!

Inscenácia Jánošík bude prvýkrát súčasťou dosiek Spišského divadla v Spišskej Novej Vsi. Inscenácia na to podľa neho využíva všetky divadelné prostriedky, poetický text, hudbu a piesne, dynamické pohybové a tanečné kreácie a najmä humor.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na doskách Spišského divadla: Inscenácia Jánošík sa tu objaví prvýkrát!

V rámci sezóny venovanej slovenským autorom ide po Hájnikovej žene Pavla Országha Hviezdoslava o druhý titul.

Vedúca úseku marketingu divadla Mária Korbová uviedla, že premiéra divadelnej hry s názvom Jánošík alebo pravda je len jedna sa v Spišskom divadle uskutoční dnes a v sobotu 21. februára o 19. hodine.

„Mýtus, legenda, symbol cti, odvahy a statočnosti, stelesnenie odporu, ikona nášho folklóru, muž, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Toto všetko o Jánošíkovi vieme. Aký bol však naozaj, či to bol skutočne hrdina, alebo len obyčajný zbojník, na to dá odpoveď táto inscenácia,“ dodáva Korbová.

Zároveň však podľa nej divákom položí aj ďalšiu otázku – či je pravda o Jánošíkovi skutočne iba jedna. „Naša inscenácia vychádza z textu Jozefa Mokoša, básnika i komedianta. Azda preto je jeho hra zaujímavým spojením poetických i komických obrazov zo života Juraja Jánošíka. Hra rezonuje hlavne svojím jedinečným humorom, (seba)iróniou a človečinou. Divákovi zároveň nastoľuje otázky o pravosti našich mýtov a nastavuje zrkadlo slovenskému mysleniu, náture a rôznorodému vnímaniu vlastnej histórie,” zdôraznil režisér inscenácie Peter Palik.

foto: ilustračné

Čítajte aj o hre Prešovského Národného Divadla!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM