Rôzne

Nové rebríčky škôl: Technická akadémia v Spišskej s vysokým umiestnením

Známy inštitút INEKO priniesol nové hodnotenia škôl. Takto v ňom obstáli školy zo Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Nové rebríčky škôl: Technická akadémia v Spišskej  s vysokým umiestnením
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) vydal aktualizované rebríčky slovenských škôl, v ktorých sa odrazili najnovšie údaje. „Hodnotenie odráža dosiahnuté výsledky na dlhšom časovom horizonte,“ uvádza INEKO s tým, že pri stredných odborných školách (SOŠ) majú písomné maturity váhu 40 %, regionálna uplatniteľnosť študentov má váhu 50 % a mimoriadne výsledky 10 %.

Najlepšie na Slovensku

„Pri gymnáziách berieme do úvahy tie isté ukazovatele ako pri SOŠ, avšak vzhľadom na iné zameranie gymnázií majú tieto ukazovatele iné váhy, a to postupne 60, 25 a 15 %. Pri všetkých školách pritom berieme do úvahy údaje za posledné dostupné 4 školské roky,“ píše na stránke inštitútu s tým, že novšie údaje majú pri hodnotení vyššiu váhu.

Medzi SOŠ obhájila prvé miesto Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2). Na druhom a treťom mieste sú SPŠ elektrotechnická na Plzenskej ul. v Prešove a Stredná zdravotnícka škola na Farskej v Nitre.

V top 10 v celoslovenskom merítku sa spišskonovoveské základné, stredné školy ani gymnázia neumiestnili. Pozreli sme sa teda na ich umiestnenie v rámci Košického kraja.

Školy z nášho mesta

Najlepšie v kategórii stredných odborných škôl obstála z tých spišskonovoveských Technická akadémia, ktorá sa umiestnila na treťom mieste. Darilo sa aj Hotelovej akadémii , ktorej patrí 6. priečka a najúspešnejšiu trojicu uzatvára SOŠ Stavebná , ktorá sa nachádza na 15. mieste.

V kategórii gymnázia sa na 11. miesto v Košickom kraji dostalo Gymnázium Javorová. Gymnázium Školská je o dve priečky nižšie. Pozreli sme sa aj na tri najlepšie základné školy v našom meste. Najvyššie hodnotenie dostala ZŠ Ing. O. Kožucha, ktorá sa nachádza na 4. mieste. Šiesta priečka patrí ZŠ Levočskej a ZŠ Nad Medzou uzatvára najlepšiu trojicu z 15. miesta.

INEKO upozorňuje, že tieto rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Zaregistrovali ste? Do nemocnice v Spišskej doviezli 64 nových postelí. Kliknite na galériu.

OBRAZOM: Do Spišskonovoveskej nemocnice pribudli nové postele
10
Galéria
Zdroj: Svet zdravia

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM