Miroslav Pomajdík Správy

Nové byty z eurofondov: Budú sa v Spišskej stavať bytovky pre Rómov?

Rómom pomôžu eurofondy a postavia sa pre nich nové byty. Obce a mestá môžu svoje žiadosti o európske peniaze na výstavbu bytoviek predkladať do 21. apríla. Spišská Nová Ves je tiež na zozname miest, ktoré môžu o tieto financie požiadať. Zisťovali sme, či túto možnosť aj využije.

Ilustračný obrázok k článku Nové byty z eurofondov: Budú sa v Spišskej stavať bytovky pre Rómov?
Zdroj: Webnoviny.sk

V utorok sme vás informovali, že mesto Spišská Nová Ves patrí tiež medzi výhradných oprávnených žiadateľov, ktorí môžu požiadať o európske peniaze na výstavbu bytov bežného štandardu pre Rómov. Dokopy ide o jedenásť bytoviek pre 132 rodín za sedem miliónov eur. Obce a mestá môžu svoje žiadosti o eurofondy predkladať do 21. apríla. My sme zisťovali, či sa mesto chystá využiť túto možnosť a bude sa uchádzať o peniaze na výstavbu nových bytoviek pre Rómov.

Vo výzve Regionálneho operačného programu s názvom „Výstavba nájomných bytových domov pre marginalizované komunity“ je financovanie určené nasledovne. Až 85% nákladov pri výstavbe bytov je hradených z Regionálneho operačného programu, 10% zo štátneho rozpočtu a 5% z vlastných zdrojov mesta.

Výzva však obsahuje viacero podmienok, ktoré zvažovalo pri svojom rozhodnutí aj mesto Spišská Nová Ves. Ide konkrétne o tieto rozhodujúce kritériá:

  • nájomné bytové domy budú umiestnené v širšom centre obce/mesta v súlade s princípom desegregácie tak, aby nedochádzalo k vysídľovaniu marginalizovaných rómskych komunít na okraj, resp. za hranicu intravilánu
  • žiadateľ by mal mať k podaniu žiadosti o NFP vysporiadané územie na výstavbu bytového domu
  • žiadateľ musí mať zabezpečené všetky inžinierske siete (budú neoprávneným výdavkom)
  • bytové jednotky budú v bežnom štandarde, max. veľkosť 60 m2
  • bezbariérovosť (minimálne spodných bytov), minimalizácia veľkosti spoločných priestorov
  • zabezpečenie vykurovania z centrálnej jednotky
  • 80 % nájomcov musia tvoriť príslušníci marginalizovanej rómskej komunity
  • nájomcovia z radov marginalizovaných komunít budú obcami vyberaní na základe vopred určených kritérií ( existencia pracovnoprávneho vzťahu, hodnotenie zamestnávateľa, povinná školská dochádzka detí, bezúhonnosť, absencia nedoplatkov voči mestu, hranica príjmu, vekový limit – 70 % nájomcov vo veku do 35 rokov a pod.)

„Po zvážení všetkých kritérií uvedených vo výzve, mesto nedokáže splniť navrhované podmienky výzvy, čo oznámilo aj vo svojom predbežnom stanovisku zaslanom Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky,“ informoval vedúci oddelenia sociálnych vecí na Mestskom úrade v Spišskej Novej Vsi Ľubomír Pastiran.

Mestu však bytová otázka Rómov ľahostajná nie je, čo dokazujú nasledovné fakty. „V roku 2008 ukončilo mesto výstavbu 14 bytových jednotiek na Lesnej ulici a v roku 2009 ďalších 16 bytových jednotiek v tej istej lokalite vo Vilčurni,“ uzavrel Ľubomír Pastiran.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM