JAB Samospráva

Nové autobusy v Spišskej: Pozrite FOTO, v čom sa budeme voziť po meste!

Do vozového parku mestskej hromadnej dopravy v našom meste pribudli dva nové autobusy. Dnes ráno na autobusovej stanici sa konala ich prvá obhliadka. Vybavené sú aj novinkami pre cestujúcich či vodiča.

Ilustračný obrázok k článku Nové autobusy v Spišskej: Pozrite FOTO, v čom sa budeme voziť po meste!
Foto: Jana Buvalová

Nové autobusy majú dĺžku 12 metrov, sú nízkopodlažné značky SOR, z ktorých niekoľko kusov už jazdí po Spišskej Novej Vsi a Smižanoch. „V priebehu šiestich rokov bolo vymenených spolu 15 autobusov, čo predstavuje takmer 80 percent vozového parku a všetko sú to nízkopodlažné vozidlá. Pevne verím, že v nasledujúcich dvoch rokoch sa nám podarí obnoviť celý vozový park,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti eurobus Ľubomír Gerši.

Novinky v autobusoch

Autobusy ponúkajú 30 miest na sedenie a 65 na státie. „Novinkou je rampa pre imobilných spoluobčanov, ktorá umožňuje lepšiu manipuláciu s invalidným vozíkom,“ dodal Gerši. V prevádzke budú od prvého novembra. Nové autobusy budú slúžiť obyvateľom mesta na viacerých linkách.

Ako doplnil riaditeľ spoločnosti v nových autobusoch je zabudovaný aj kamerový systém, ktorý monitoruje stav na každých dverách. Podľa jeho slov kamerový systém zlepšuje prehľad vodiča o dianí v autobuse, ale aj zvyšuje bezpečnosť cestujúcich pri vystupovaní či zatváraní a otváraní dverí.

Tretia najväčšia MHD na východe

Spoločnosť Eurobus investovala približne 204-tisíc eur za jedno vozidlo a Spišská Nová Ves sa tak dostáva medzi vozovo „najmladšie“ MHD na Slovensku. „Patríme medzi tri najväčšie MHD na východnom Slovensku a zásadný problém prakticky nemáme. Týmto omladením vozového parku sme sa dostali na priemer osem a pol roka veku autobusov a v budúcnosti chceme znížiť priemerný vek autobusov na šesť rokov,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti eurobus.

,,V súčasnosti je najdôležitejšie nastaviť spoje podľa požiadaviek cestujúcich. Spoločne s mestom organizačné záležitosti zvládame. Je potrebné uvedomiť si, že sa už šiesty rok sa cena MHD nemení. A to bez ohľadu na rast ceny pohonných hmôt,“ uzavrel Ľubomír Gerši.

Rekordný týždeň mobility

Podľa slov primátora mesta omladenie vozového parku výraznou mierou prispieva k zvýšeniu kvality, bezpečnosti, spoľahlivosti a ekológie dopravného procesu. „Priemerný vek vozového parku mestskej hromadnej dopravy v Spišskej Novej Vsi je v súčasnosti 8 rokov. Ak by nedošlo k jeho radikálnej obnove, bolo by to až 24 rokov,“ doplnil primátor Ján Volný.

Ako prezradil nedávny týždeň mobility ukázal opodstatnenosť mestskej hromadnej dopravy a jej pozitívny vplyv na dopravnú situáciu v meste. „Boli sme veľmi prekvapený keď sa za dva dni prepravilo v MHD viac, ako 2500 cestujúcich. Preto tento typ dopravy podporujeme a budeme sa ho snažiť ďalej zlepšovať,“ uzavrel primátor.

Nové autobusy v Spišskej Novej Vsi
10
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM