Miroslav Pomajdík Správy

Noc múzeí a galérií v Spišskej a blízkom okolí: Vyberte si z bohatej kultúrnej ponuky

Do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií sa v piatok a sobotu zapoja aj inštitúcie v Spišskej a jej okolí. Čaká na vás astronomické pozorovanie mesiaca, ochutnávka stredovekej kuchyne, objavovanie tajných zákutí kaštieľa v Markušovciach, či morské skameneliny.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií v Spišskej a blízkom okolí: Vyberte si z bohatej kultúrnej ponuky
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Na čo sa môžete tešiť v piatok?

MULTIFUNKČNÉ ENERGETICKO–BANÍCKE CENTRUM

Slovenské technické múzeum a Banícky spolok Spiš pozývajú na astronomické pozorovanie mesiaca na nočnej oblohe. Pozorovanie sa uskutoční len za pekného počasia na stanovišti Multicentra s Františkom Sejutom, predsedom MO Slovenského zväzu astronómov. Začiatok o 20:00

Na čo sa môžete tešiť v sobotu?

GALÉRIA UMELCOV SPIŠA:

Sprístupnené všetky výstavy od 14:00 do 22.00 hod.. Vstupné na program a výstavy: 0,50 € a deti do 10 rokov zdarma. Akcie sú vhodné pre všetky vekové kategórie.

Program

Výstavy, 14:00 – 22:00:
Jozef Hanula; Terra Gothica; Záhrada umenia; Marián Čižmárik: Studne; Tibor Gurin: Sentencie – mýty a legendy

Rozhovory o umení, 15:30 – 20:30:
Kamila Tilová: Jozef Hanula – profil umelca v zbierkach galérie
Tibor Gurin: O slovanských mýtoch, maľbe i plastike
Ivana Šebestová, VŠMU: O animovanom filme
Maroš Čižmárik: O studniach, mystike a mágii tvorby

Tvorivé dielne:
16:00 – 18:00: História rukou čítaná / keramická dielňa a seminár s lektorom Petrom Smikom, v spolupráci s Anno Gallery, o.z.

Večerné divadlo:
21:00 – 22:00: Ajel v studni / Na motívy poviedky G. Marquéza „Starý pán s obrovskými krídlami“. V réžii Mariána Čižmárika hrajú Vlado Vaľko a Vinco Jaš.

MÚZEUM SPIŠA:

Prehliadka výstavy Zvony, zvonice a zvonenie na Spiši, zážitková prehliadka expozície prírody Ezopove bájky, unikátne nálezy prírodnín Skamenené more na Spiši. Symbolické vstupné: 0,50 €. Darček: spomienková pohľadnica na pamiatku. Od 17:00–22:00.

KAŠTIEĽ A LETOHRÁDOK DARDANELY V MARKUŠOVCIACH:

Príďte na nočnú prehliadku kaštieľa ponoreného do svetla sviečok. Sprevádzať vás budú lektori v dobových kostýmoch. Budete si môcť prezrieť aj zákutia kaštieľa, ktoré nie sú prístupné návštevníkom počas bežných prehliadok. Záver nočnej prehliadky vám spríjemnia tóny krásnej hudby v podaní mladých umelcov v letohrádku Dardanely. Vstupy sa začínajú o 19:00, 20:00 a 21:00. Vstupné dospelí:2 eurá, deti do 15 rokov 1 euro. Darček: spomienková pohľadnica na pamiatku.

SPIŠSKÝ HRAD:

Tajomná noc na hrade. Noc plná legiend, chutí, vôní hradnej kuchyne, tajomných postáv z hradnej histórie. Nechajte sa vtiahnuť do čarovnej atmosféry nočného Spišského hradu. Pravidelné vstupy každú pol hodinu od 19:00 do 23:30 hod. Vstupné: Dospelí 7 eur. Dôchodcovia, deti a študenti: 5 eur. Do 6 rokov zdarma. Rodinná vstupenka 16 eur.

Čo sa chystá na blízkom okolí?

ĽUBOVNIANSKE MÚZEUM

Hrad sprístupní v sobotu 18. mája počas platných otváracích hodín svoje expozície hradu a skanzenu s 50 %-nou zľavou zo vstupného. Múzeum sa zapojí do celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií a vo večerných hodinách otvorí expozície hradu a skanzenu.V pro­grame, ktorý pri tejto príležitosti pripravili, návštevníci spoznajú 13. komnatu Ľubovnianskeho múzea a zoznámia sa s jej tajomstvami.

Počas prehliadky Ľubovnianskeho hradu a skanzenu poodhalia tajomstvá, ktoré sa počas klasickej prehliadky nedozvedia. Program sa začína v skanzene vstupmi od 20.00. Potom pokračuje na hrade Ľubovňa a to vstupmi od 21.00 do 22.00.

PODTATRANSKÉ MÚZEUM V POPRADE:

Zorganizovalo na sobotu Svetový supermarket. V rámci tejto interaktívnej výstavy budú návštevníci hľadať odpovede na otázky – Ako súvisia naše mobily s vojnou v Kongu? Čo všetko sa skrýva za čokoládou? – a ďalšie.Pre návštevníkov je okrem výstav a prehliadok pripravená aj tvorivá dielňa Oživený les. V prírodovednej expozícii si účastníci budú môcť vyskúšať rôzne maliarske techniky za spevu vtáčikov. Program v múzeu sa začne o 15. hodine a potrvá do 22. hodiny.

TATRANSKÁ GALÉRIA V POPRADE:

Aj Tatranská galéria v Poprade bude priať kreativite. Na deti od 14.00 h čaká tvorivá dielňa Strážcovia galérie, kde budú z rôznych materiálov vyrábať príšerky, ktorým hneď nájdu miesto v priestoroch galérie.

Pripravené je Fimfárium – premietanie filmov na motívy z knihy Jana Wericha, maliarsky workshop, či večerný fotografický workshop. Do 22. hodiny si návštevníci budú môcť pozrieť aj unikátnu výstavu Maľovaná krajina s možnosťou vstúpiť do obrazu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM