Kultúra

Niečo pre milovníkov kinematografie: V Spišskej sa chystá zaujímavý filmový festival

Milovníci severskej kinematografie sa môžu tešiť na reprezentatívnu prehliadku súčasnej severskej kinematografie. Aké snímky môžete vidieť?

Ilustračný obrázok k článku Niečo pre milovníkov kinematografie: V Spišskej sa chystá zaujímavý filmový festival
Zdroj: TASR

V januári prináša Film Europe do kín už po šiestykrát Severskú filmovú lekciu Scandi. Milovníci severskej kinematografie sa môžu tešiť na reprezentatívnu prehliadku súčasnej severskej kinematografie Scandi, ktorá prinesie aj tento rok výber najnovších filmov z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska.

Výnimkou nebude ani Spišská Nová Ves, kde si v kine Mier môžete pozrieť štyri snímky. Dánsku drámu – Srdcová kráľovná si môžete vychutnať koncom januára. Ďalšie tri filmy sú naplánované na február. Prinášame vám kompletný program.

SRDCOVÁ KRÁĽOVNÁ

28. januára (utorok) o 19:00 hod.

Úspešná právnička Anna žije v krásnom modernom dome s dvomi dcérami a manželom lekárom Petrom. Jej perfektný život ohrozí až príchod Petrovho problematického násťročného syna z predošlého vzťahu, s ktorým Anna naviaže intímne puto. Dánsko, 127 min. dráma, MP-15, titulky

POĎME KRADNÚŤ KONE

4. februára (utorok) o 19:00 hod.

67-ročný Trond žije v novoobjavenej samote. Začiatkom zimy zistí, že má suseda, ktorého spoznal už v roku 1948. Bolo to v lete, Trond mal vtedy 15 rokov a bolo to práve to leto, kedy ho jeho otec pripravoval niesť bremeno svojej nadchádzajúcej zrady a zmiznutia. Bolo to tiež leto, počas ktorého Trond dospel a poprvýkrát zacítil vôňu ženy, po ktorej túžil. Tej istej, s ktorou sa Trondov otec chystal stráviť celý svoj život. Nórsko,české titulky, MP-15, 123 min.,dráma, November 1999.

PLNOTUČNÁ SEBALÁSKA (Fat Front)

5. februára (streda) o 19:00 hod.

Fat Front je príbeh o mladých škandinávskych ženách, ktoré už majú dosť seba-nenávisti a hanby a hrdo sa nazývajú FAT, TLSTÉ. Vyžadujú rešpekt a uznanie v spoločnosti zameranej na stravu a zároveň zápasia s nedostatkom vlastnej hodnoty. S provokatívnym tónom feminizmu a umeleckým prístupom k prírodzenej kráse tento film zmení spôsob, akým telá vnímame. Je to film o hanbe a povstaní, ale aj o humornej a srdečnej ceste partie mladých energických žien. Dánsko, 96 min., MP-15, titulky.

VIDÍŠ MESIAC DANIEL

11. februára utorok o 19:00 hod.

Snímka rozpráva príbeh jedného z najúžasnejších únosov súčasnosti. Hlavnou postavou je mladý dánsky fotožurnalista Daniel Rye, ktorý bol v Sýrii zadržaný ako rukojemník teroristickou organizáciou Islamský štát spolu s niekoľkými ďalšími cudzincami vrátane amerického novinára Jamesa Foleyho. Dánsko, MP-15, 135 min, české titulky.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Zaregistrovali ste? V Spišskej sa konali cyklistické preteky na snehu. Kliknite na galériu.

Tretí ročník cyklistických pretekov na snehu
28
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM