Rôzne

Nežná revolúcia v Spišskej: Občianske fórum, štrajk aj vystúpenie súrodencov Hečkovcov

Veľká udalosť, ktorá zmenila dejiny. Pred 30 rokmi vypukla Nežná revolúcia, ktorá priamo zasiahla aj Spišskú Novú Ves. Tu je niekoľko kľúčových okamihov.

Ilustračný obrázok k článku Nežná revolúcia v Spišskej: Občianske fórum, štrajk aj vystúpenie súrodencov Hečkovcov
Zdroj: TASR

Dnes si pripomíname 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorá ovplyvnila životy nás všetkých. Jej hlavnými centrami boli Praha a Bratislava, avšak neobišla ani Spišskú Novú Ves.

Aj tu do ulíc vyšli ľudia, aby prejavili svoju nespokojnosť s politicko-spoločenským totalitným komunistickým systémom. Ako to vyzeralo v našom meste počas revolučných dní zachytili Spišské hlasy.

23. novembra – Vzniklo Občianske fórum pri DK ROH V Spišskej Novej Vsi. Paralelne v pobočnej scéne Divadla Jonáša Záborského skupina hercov, v rámci štrajku študentov a hercov, iniciatívne sa snažila osobne informovať študentov tunajších stredných škôl a učilíšť prostredníctvom riaditeľov škôl o tomto hnutí.

25. novembra – o 19:00 hod Dom kultúry ROH v Spišskej usporiadal namiesto plánovaného predstavenia skupiny Lojzo dialóg umelcov. Zaslúžilá umelkyňa Viera Strnisková, Miroslav Košický, študenti VŠMU a herci spišskonovoveského divadla sa stretli s občanmi mesta.

27. novembra – Pôvodný zámer zorganizovať štrajk medzi 12. až 14. hodinou pred budovou divadla sa zmenil a študenti , robotníci a pracujúca inteligencia sa spontánne presunuli pred budovu OV KSS, kde skandovali rôzne heslá. Niektoré z nich vyzývali funkcionárov, aby predstúpili pred zhromaždenie. K mikrofónu pristúpil vedúci tajomník OV KSS Albert Fabián, ktorý v mene celého aparátu OV KSS vyhlásil, že súhlasia s požiadavkami – zrušiť vedúcu úlohu KSČ a vyslovil sa tiež za demokratické voľby. Pracovník Domu kultúry ROH vystúpil s informáciou o tom , že sa práve založilo Občianske fórum v Spišskej Novej Vsi s tým, že do tohto hnutia sa môžu zapojiť tak kolektívy, ako aj jednotlivci. Hneď po štrajku zasadal prípravný výbor Občianskeho fóra v DK ROH.

28. novembra – O 16.00hod. sa pred budovou OV KSS uskutočnila demonštrácia ktorej sa zúčastnilo 5 – 7 tisíc občanov. Zorganizovala ju občianska iniciatíva VPN a moderátorom dvojhodinového dialógu bol Miroslav Košický. Priestor pre mikrofónom dostali aj študenti SPŠ Baníckej , Strojníckej aj Gymnázia, ktorí predniesli stanoviská k súčasnému dianiu. Počas mítingu odznelo niekoľko desiatok vystúpení občanov, za ktoré dala bodku československá štátna hymna.

29. novembra – V podnikoch, závodoch a inštitúciách nášho okresu pokračovali verejné členské schôdze.

30. novembra – Uskutočnilo sa stretnutie zástupcov občianskej iniciatívy VPN s predsedom a podpredsedníčkou ONV kde sa konkretizovala dohoda o možnostiach informovanosti občanov okresu a to konkrétne v Spišských hlasoch, v mestských a miestnych rozhlasoch.

6.decembra – o 14.00 hod. došiel do Spišskonovoveskej stanice vlak nežnej revolúcie z Bratislavy. Boli v ňom zástupcovia študentov z jednotlivých fakúlt vysokých škôl, predstavitelia iniciatívy Verejnosť proti násiliu, robotníkov, hercov filmových, televíznych a tlačových štábov, ktorí sa o 15.00 hod. zúčastnili mítingu v Košiciach.

7.decembra – Okresný koordinačný výbor Verejnosť proti násiliu pripravil na štvrtok večer v DK ROH míting, ktorého sa okrem širokej verejnosti zúčastnili aj umelci. Na podporu hnutia OKV VPN vystúpili aj súrodenci Hečkovci a zástupcovia VPN.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM