Rôzne

Nemocnica v Spišskej? Predstavila nové pracovisko počítačovej tomografie, FOTO

Zaujímavé informácie zo spišskonovoveskej nemocnice. Tá dnes predstavila nové pracovisko počítačovej tomografie. Boli sme pri tom.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Spišskej? Predstavila nové pracovisko počítačovej tomografie, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Spišskonovoveská nemocnica dnes oficiálne predstavila nové pracovisko počítačovej tomografie (CT). „Rádiológovia majú už od konca augusta k dispozícii CT technológiu s oveľa rýchlejším a presnejším zobrazovaním. Navyše radiačná záťaž sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím pre pacientov znížila o viac ako polovicu,“ informoval Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia.

Doplnil, že projekt v hodnote takmer 400-isíc eur je prvou časťou veľkej modernizácie medicínskeho vybavenia, ktorá sa postupne realizuje vďaka nenávratnému finančnému príspevku z eurofondov vo výške takmer 2,5 milióna eur. Nemocnica súčasne sprevádzkovala novú recepciu v rádiologickom oddelení.

Nový počítačový tomograf

Nové CT pracovisko, ktoré je priamo prepojené s urgentným príjmom a OAMIS (oddelenie anestéziológie a multiodborovo intenzívnej medicíny), získalo významnú technologickú novinku. Je ňou nový počítačový tomograf.

„Ten vďaka 128-vrstvovému zobrazovaniu zrýchľuje vyšetrenia a lekárom poskytuje oveľa presnejšie výstupy pre diagnostiku. To, čo pri pôvodnom desaťročnom 16-vrstvovom prístroji trvalo desiatky sekúnd, zaberie dnes už iba sekundy,“ uviedol Kráľ.

„Najviac však oceňujem zníženie radiačnej záťaže pre pacienta o viac o 50%. Pre zdravia každého človeka je to veľmi dobrá správa,“ zdôraznila Zuzana Wolfová, primárka rádiologického oddelenia nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves. Nová technológia pomôže nemocnici zaviesť nové diagnostické výkony v oblasti angiografie, pri cievnych mozgových príhodách a ochoreniach hrubého čreva.

Nemocnica informovala, že na CT pracovisku sa pacienti vyšetrujú priebežne a bez čakacích lehôt. „Som veľmi rada, že nám podarilo úspešne zrealizovať prvú časť modernizácie medicínskeho vybavenia financovaného z eurofondov. Prvý projekt si vyžiadal náklady takmer 400-tisíc eur. Tento rok máme ešte naplánovanú dodávku 64 elektricky polohovateľných lôžok, ktoré budú určené pre intenzivistické oddelenia a pre chirurgické odbory. Najväčšia časť z celkovo schváleného objemu takmer 2,5 milióna eur bude dodaná v priebehu budúceho roka,“ uviedla Renáta Šuláková, riaditeľka nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves.

V nemocnici majú pribudnúť nové anestéziologické prístroje, digitálny röntgen a ultrazvuk, operačné stoly a svetlá či artroskopická veža. „Pomôže nám to rozšíriť aktuálne veľmi žiadanú miniinvazívnu chirurgiu, ktorá prispieva k zníženiu trvania nutnej rekonvalescencie pacienta a ku skráteniu dĺžky hospitalizácie,“ podotkla Šuláková.

Nové prístrojové vybavenie dostanú aj detské a novorodenecké oddelenie, vrátane jednotiek intenzívnej starostlivosti. Pribudnú tak napríklad monitory vitálnych funkcií, výhrevné a intenzivistické lôžka či inkubátory. „Ročne sa na Slovensku rodí čoraz väčší počet patologických novorodencov, najmä detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou a predčasne narodených detí. Špeciálne prístrojové vybavenie pomáha novorodencom lepšie zvládnuť náročný proces adaptácie,“ povedala riaditeľka.

Ďalšia významná novinka

Pri príležitosti otvorenia nového CT pracoviska nemocnica prestavila ešte jednu významnú novinku. V spolupráci so súkromnou zdravotnou poisťovňou vybudovala novú recepciu na rádiologickom oddelení.

„Pacienti sa museli doteraz registrovať a objednávať pri neosobnom okienku, čo z nášho pohľadu už dnes nepredstavovalo požadovanú úroveň služieb nemocnice. Za finančnej pomoci nášho partnera spúšťame na tomto frekventovanom oddelení recepciu, ktorej celkový prístup bude pre návštevníkov osobnejší a príjemnejší. V našej nemocnici máme odskúšané, že kultúrnejšie prostredie pozitívne vplýva na celkovú atmosféru a rovnako aj vzťahy medzi zdravotníkmi a pacientami,“ uzavrela riaditeľka nemocnice. Celkové náklady si v tomto prípade vyžiadali vyše 12-tisíc eur.

Nezabudnite si pozrieť aj fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM z novoveskej nemocnice: Pochválila sa novým CT aj recepciou
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM