Rôzne

Nemocnica v našom meste? Takéto prístroje dostala pre bábätká!

Nemocnica v našom meste dostala pre bábätká set neonatologických prístrojov. Pozrite si, ako tie pomáhajú novorodencom...

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v našom meste? Takéto prístroje dostala pre bábätká!
3
Galéria
Zdroj: Svet zdravia

Spišskonovoveská nemocnica dostala pre bábätká neonatologické prístroje. Darovať tieto prístroje pomohli zákazníci potravinového reťazca, ktorí sa zapojili do projektu Dobré rozprávky. Za spoločnosť Svet zdravia, ktorá nemocnicu prevádzkuje, o tom informovala Jana Fedáková.

Do nemocnice v týchto dňoch pribudol napríklad moderný prístroj na vysoko prietokovú kyslíkovú liečbu kontinuálnym pretlakom. „Prístroj sa využíva na podávanie zvlhčeného ohriateho kyslíka, ktorým je možné dieťaťu pomôcť pri ochoreniach srdca a pľúc a často sa tak stáva život zachraňujúcim,“ vysvetlila primárka detského oddelenia nemocnice Jana Kačmárová.

Novorodencom so žltačkou bude pomáhať fototerapeutická LED lampa, ktorá pôsobením svetla znižuje koncentráciu žlčového farbiva v krvi. Novorodenecká žltačka je veľmi časté ochorenie u novorodencov. „Vďaka tomuto modernému prístroju na liečbu novorodeneckej žltačky dnes vieme vyliečiť len pomocou fototerapie aj ťažké formy ochorenia, ktoré v minulosti končili výmennou transfúziou,“ podotla primárka.

Novorodenecké výhrevné lôžko je zase nápomocné pri tom, aby sa bábätko po pôrode dobre adaptovalo na vonkajšie prostredie. Keď z teplého prostredia mamkinho bruška musí dieťatko prejsť do iného cudzieho prostredia. „Dieťatko je po narodení vlhké a ľahko dôjde k jeho podchladeniu. Výhrevné lôžko tak pomáha, aby sme tomu zabránili a príchod na svet bol pre dieťa menej stresujúci,“ dodala primárka s tým, že využitie výhrevného lôžka je vhodné pre každého novorodenca.

Do spomínaného projektu potravinového reťazca sa Slováci mali možnosť zapojiť tretí rok. Prístroje tak získalo 53 novorodeneckých pracovísk vo všetkých slovenských nemocniciach, ktoré umožňujú bezplatný pôrod.

OBRAZOM: V spišskonovoveskej nemocnici pribudli nové prístroje pre bábätká
3
Galéria
Zdroj: Svet zdravia
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM