JAB Samospráva

Najmladší poslanec v Spišskej Andrej Cpin (29): Mame pred voľbami zvestoval prorocký tip

Andrej Cpin (29) uspel v komunálnych voľbách do spišskonovoveského parlamentu ako najmladší zo všetkých 19 poslancov. Od najstaršieho Michala Demečka (64) je mladší o 35 rokov. Najmladšiemu poslancovi sa pred voľbami podaril husársky kúsok: mame zvestoval takpovediac prorocký tip na počet hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Najmladší poslanec v Spišskej Andrej Cpin (29): Mame pred voľbami zvestoval prorocký tip
Zdroj: Dnes24.sk

Získal 1124 hlasov a spolu s ďalšími osemnástimi kolegami zasadol do mestského parlamentu v Spišskej Novej Vsi. Andrej Cpin (29) uspel v komunálnych voľbách pre volebný obvod č.2– sever, ako najmladší poslanec.

Očakával ste pred voľbami, že môžete byť zvolený do mestského zastupiteľstva v Spišskej?

Do kampane som šiel s tým, že chcem uspieť, ale ja som tímový hráč, čiže prvoradý bol pre mňa úspech našej zostavy. Mamke som povedal, s úsmevom, že dosiahnem 1200 hlasov, ale ona ma držala pri zemi, a šiel som krok po kroku. Snažil som sa stretávať s ľuďmi a byť prirodzený, akého ma poznajú. Samozrejme, že som bol veľmi potešený úspechom.

Čím si myslíte, že ste voličov zaujal?

Zaujať voličov môže kandidát v prvom rade tým, že ho poznajú, ako kamaráta, známeho, učiteľa. Ďalším dôvodom je iste vek a nová tvár v politike, nové myšlienky, nová energia, výmena starých tvári, koaličná spolupráca. Podpora okolia je dôležitá. Slušná kampaň a tímovosť. Spolu s Rasťom Javorským a Jožkom Gondom sme vytvorili veľmi dobrú partiu, vzájomne sme si pomáhali a to bolo kľúčom k úspechu.

Od poslanca Demečka ste mladší o 35 rokov. Budete od neho aj od ďalších kolegov v parlamente čerpať skúsenosti?

Na prvom rokovaní zastupiteľstva som si všimol veľa šikovných a dobre vyzerajúcich ľudí, čiže vekové rozhranie ani neviem aké je. Som najmladší poslanec v tomto zložení mestského zastupiteľstva, takže od každého kolegu a kolegyne sa iste môžem naučiť veľa vecí, a verím, že získam novú skúsenosť. Poslanec Mikloško na otázku veku rád hovorí prirovnanie, že mladí rýchlo bežia, ale starí poznajú skratky. Teším sa, že zloženie zastupiteľstva je rôznorodé, veľa nových, dosť skúsených.

Ako to bude vyzerať v praxi?

Čerpať skúsenosti v praxi znamená pozorne počúvať, dôsledne študovať materiály a svedomite sa pripraviť. V tom mi iste pomôžu kolegovia v Spoločnom klube, keďže majú skúsenosti a hlavne sú odborne zdatní v istých oblastiach.

Aké ste mali pred voľbami priority?

Volebné priority som opísal v článkoch, či na stretnutiach s občanmi. Spišská Nová Ves to je pre mňa kultúra, šport, oddych. Preto si prajem, aby to tak bolo aj naďalej a o to sa budem snažiť aj ako poslanec. V kultúre chcem pestovať to dobré, čo máme v našom meste a aby vyrástlo veľa nového. V športe napomáhať rozvíjať talenty na ihriskách a nie vandalizmom. Oddychujeme radi doma a Spišská je náš domov. Prial by som si kvalitný život pre Novovešťanov.

Ako ste strávili vianočné sviatky, aké zvyky praktizujete počas večere?

Tento rok sme s manželkou boli na Vianoce u jej rodičov v krásnej dedinke pri Prešove. Sviatky sú samozrejme pre mňa duchovnou udalosťou. Snažím sa vnímať pokoj, dobro a svetlo Betlehemskej noci v kruhu najbližších. Zvykom je pre mňa kapustnica s domácou klobáskou, čo na Šariši nie je samozrejmé , ale tak podarilo sa mi ju “prepašovať” aspoň do mojej porcie. Keďže s manželkou sme spolu dva roky, tak si zvykám na nové kuchyne, svokrovcov a manželky. Zvykám si veľmi rád :) K mojím Vianociam iste patrí aj Betlehemské svetlo, ktoré do rodín prinášajú skauti a krásne piesne i koledy.

A čo Silvester, ako ste privítal nový rok 2015?

Silvester a Nový rok nijako zvlášť neoslavujem, pomodlíme sa v kruhu rodiny a pripijeme si.

Foto: archív A. Cpin

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM