Miroslav Pomajdík Rôzne

Pocta pre záchranárov zo Spiša: Zásah pri Kurimanoch sa stal záchranárskym činom roka!

Za rok 2012 udelila odborná porota Zlatý záchranársky kríž záchranárom, ktorí zasahovali pri minuloročnej tragédii, kedy sa pri obci Kurimany zrútil rozostavaný diaľničný most, pričom o život prišli štyria robotníci. Ich zásah bol klasifikovaný ako najlepší záchranársky čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre záchranárov zo Spiša: Zásah pri Kurimanoch sa stal záchranárskym činom roka!
Zdroj: TASR

Tieto ocenenia sa udeľujú už siedmy rok. Tento rok sa spolu rozdalo päť Zlatých záchranárskych krížov a dve čestné uznania. Zlatý záchranársky kríž je nadrezortné ocenenie všetkých zložiek Integrovaného záchranného systému, profesionálnej i laickej verejnosti.

Najlepší boli záchranári zo Spiša

Záchranárov zo Spiša prijal aj prezident republiky Ivan Gašparovič. Na slávnostnom ceremoniály si prevzali ocenenie z rúk ministra vnútra, štátnych tajomníkov rezortov vnútra a zdravotníctva, aj šéfov Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru. „Za moju dvadsaťročnú kariéru to bol najťažší zásah. Za taký čas si človek zvykne na všetko, ale toto bolo extrémne,“ povedal dnes veliteľ zásahu z hasičského zboru v Levoči Ľubomír Ondriš. Ocenil pohotovosť a obetavosť jeho tímu: „Vrhli sa do toho bez môjho rozkazu a ľudí chceli čím skôr dostať na bezpečné miesto. Máme mladých kolegov, ktorí do toho dravo išli rovno pod tie sutiny, ktoré nad nami zostali ešte visieť, ktoré neboli zabezpečené proti pádu. Ani na sekundu nezaváhali,“ popísal Ondriš.

Na Slovensku máme veľa obetavých záchranárov

Za statočnú prácu a obrovskú profesionalitu pri zachraňovaní našich životov boli ocenení aj ďalší záchranári. Uznania za prácu sa dostalo aj operačnej dôstojníčke hasičského zboru v Žiline Slavomíre Korduliakovej. Tá vo februári minulého roku pomohla zachrániť 16-ročné dievča, ktoré počas snehovej kalamity uviazlo vo vysokom snehu cestou zo školy. Viac ako hodinu ju cez telefón usmerňovala, upokojovala a dávala jej cenné rady, aby dievča nepodľahlo panike a zabojovalo o svoj život. Pohotovo skontaktovala jej matku a starostu obce, aby pomohli dievča lokalizovať. „Určite je to taký šiesty zmysel, že som vycítila hneď, keď zavolala, že to nebude také ľahké. Aj keď to bolo už 16-ročné dievča, bolo jej treba pomôcť," povedala operačná dôstojníčka.

Za záchranu dvojročného chlapčeka, ktorý spadol z preliezky do nepriehľadného suda v obchodnom centre v Trenčíne, získal Zlatý záchranársky kríž za laickú verejnosť Ladislav Farkaš. „Vaše činy nezostávajú len vaším rozhodnutím, ale vnímajú sa aj v spoločnosti a dovolím si povedať, že tieto vaše rozhodnutia a skutky, ktoré ste urobili, sú podnetom pre tých druhých,“ adresovala oceneným hlava štátu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM