Rôzne

Najkritickejší priechod v našom meste po novom: Asymetrické osvetlenie aj reflexné gombíky!

Žiaľ aj priechody patria medzi miesta, kde dochádza ku kolíziám medzi chodcami a autami. Nové osvetlenie by malo takémuto niečomu v Spišskej pomôcť zabraňovať. Dopravné LED svietidlá aj reflexné gombíky sú už súčasťou priechodu pri železničnom priecestí na sídlisku Západ.

Ilustračný obrázok k článku Najkritickejší priechod v našom meste po novom: Asymetrické osvetlenie aj reflexné gombíky!
Zdroj: Dnes24.sk

Úpravy na problematickom železničnom priecestí na sídlisku Západ v Spišskej Novej Vsi prebehli už minulý rok. Mesto v spolupráci so Správou ciest KSK, so ŽSR Bratislava a OR Košice pustilo do stavebných úprav v rámci zvýšenia bezpečnosti chodcov vo vzťahu k automobilovej doprave v danej lokalite.

Po nehode na novo vyznačenom priechode pre chodcov reakcie ľudí na seba nenechali dlho čakať. Priechod bol podľa ich slov bez osvetlenia časovanou bombou. Kritických priechodov je v Spišskej viac a tak sa mesto rozhodlo umiestniť na kritické miesta nové osvetlenie.

Podľa odborných zdrojov hlavným účelom takéhoto osvetlenia je zdôrazniť samotný priechod pre chodcov, ako aj chodca na ňom. Zvýraznenie chodca sa realizuje pomocou svetla, ktoré je odlišné od farby okolitého verejného osvetlenia. „Mesto Spišská Nová Ves zrealizovalo asymetrické nasvietenie 4 priechodov pre chodcov,“ ozrejmil Peter Susa vedúci oddelenia výstavby a dopravy.

Ide o priechod na Elektrárenskej ulici pri čerpacej stanici, na ulici Duklianskej – autobusová zastávka, pri STK a priechod pri železničnom priecestí na sídlisku Západ. „Okrem asymetrického nasvietenia priechodov boli osadené na najkritickejšom priechode pri železničnom priecestí aj dopravné LED svietidlá do vozovky reagujúce na prítomnosť chodcov, ako aj reflexné gombíky, ktoré opticky zvýrazňujú hranicu medzi vozovkou a chodníkom,“ doplnil Susa.

Nové osvetlenie si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Nové osvetlenie priechodov pre chodcov v Spišskej
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM