Kultúra

Najdlhšie koncerty v histórii speváckeho zboru CHORUS IGLOVIA: Speváci zaspievali 32 skladieb v 9 jazykoch

Spevácky zbor CHORUS IGLOVIA reprezentoval Spišskú Novú Ves na dvoch veľkých koncertoch v družobnom českom meste Havlíčkův Brod. Podľa slov dirigentky koncerty boli fyzicky náročné a zároveň najdlhšie v doterajšej histórii. Na spevákov čakalo aj prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku Najdlhšie  koncerty v histórii speváckeho zboru CHORUS  IGLOVIA: Speváci zaspievali 32 skladieb v 9 jazykoch
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci partnerstva miest Havlíčkovho Brodu a Spišskej Novej Vsi majú svoje družobné kontakty aj miešané spevácke zbory JASOŇ z Havlíčkovho Brodu a CHORUS IGLOVIA zo Spišskej Novej Vsi. Ako nás informoval predseda miešaného speváckeho zboru CHORUS IGLOVIA Igor Murko pozvanie speváckeho zboru JASOŇ prijali a v Havlíčkovom brode si spolu s hostiteľmi zaspievali dva prekrásne koncerty. Spišskonovoveský zbor bol pozvaný na oslavy Stamicových slávností.

„Prvé koncertné vystúpenie bolo záverečným koncertom celých slávností. Prekvapenie pre náš spevácky zbor bolo stretnutie s primátorom Spišskej Novej Vsi Jánom Volným na námestí v Havlíčkovom Brode. Nevedeli sme, že tam tiež bude. Koncertný večer bol venovaný obom zborom, ktoré striedavo predviedli svoj program v Kostole sv. Rodiny. Speváci zo Spišskej Novej Vsi zaspievali 14 skladieb v dvoch blokoch. Diváci nešetrili potleskom a i napriek skoro 2 hodinám programu sa im nechcelo odísť,“ priblížil Murko

Podľa jeho slov aj druhý koncert priamo na námestí mal veľký úspech. Koncert trval vyše dvoch hodín a spišskonovoveskí speváci v ňom predviedli 18 skladieb – z toho štyri mali premiéru. Skutočne obdivuhodný výkon, pretože CHORUS IGLOVIA stál a spieval na javisku vyše hodiny. „Príprave oboch koncertov sme venovali skutočne veľa času i energie a som veľmi rada, že tento čas i úsilie boli adekvátne a úspešne zužitkované a ocenené divákmi. Zaspievali sme na oboch koncertoch spolu 32 skladieb v slovenčine, v češtine , ale aj v ďalších siedmich jazykoch. Speváci nášho speváckeho zboru CHORUS IGLOVIA majú môj obdiv, že to excelentne zvládli jednak výkonom, ale i fyzicky, pretože toto boli najdlhšie koncerty v našej doterajšej histórii,“ zhodnotila dirigentka Marta Nováková.

Foto: František Kafka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM