Miroslav Pomajdík Kultúra

Na svete je nová kniha povestí a príbehov zo Spišskej a okolia: Mesto ju bude distribuovať aj do škôl

V Spišskej Novej Vsi sa uskutočnila v utorok prezentácia novej knihy Petra Karpinského, ktorá nesie názov Skala útočiska. Kniha vás zavedie do tajov desiatich povestí a príbehov z nášho mesta, Smižian, či blízkeho okolia. Kniha vyšla v náklade 600 kusov.

Ilustračný obrázok k článku Na svete je nová kniha povestí a príbehov zo Spišskej a okolia: Mesto ju bude distribuovať aj do škôl
Zdroj: Dnes24.sk

„Stále som mal pocit, že v našom meste chýba taká prezentácia histórie. Myslím si, že Spišská Nová Ves patrí medzi najkrajšie a najhistorickejšie mestá na Slovensku, a práve touto knihou som chcel zdôrazniť, že Spišská Nová Ves je zaujímavá, stojí za návštevu a študovanie jej histórie,“ zdôvodnil Karpinský.

Kniha osloví veľkých aj malých

Pri svojom bádaní natrafil aj na viacero zaujímavostí, ktoré sa rozhodol dať do dramatickej podoby. „Príbehy som hľadal v archíve, ale čerpal som aj z rôznych dejín Spišskej Novej Vsi, kde sa možno niekedy pod čiarou objavili zmienky o čomsi zaujímavom. Napr. v knižke je aj povesť o stratenom smižianskom zvone, o tejto zaujímavosti som sa dozvedel práve v jednej knižke, kde bola o tom len taká kratučká zmienka a mňa to veľmi zaujalo, ako mohol niekto ukradnúť zvon priamo z veže. Začal som hľadať a rozpracoval som to do podoby povesti,“ doplnil Karpinský.

Jeho historické postavy sa veľmi nelíšia od dnešných ľudí. „Aj v minulosti sa kradlo, ohováralo, boli zvady, bitky, presne tak, ako je to aj dnes,“ konštatoval s úsmevom autor. Kniha je určená pre všetky vekové kategórie a ľudia sa v nej môžu dozvedieť množstvo zaujímavostí o svojom meste a okolí.

Pomôcka pre základné školy

Kniha bude distribuovaná aj do miestnych základných škôl. „Hodnotím túto knižku veľmi pozitívne, je to niečo, čo nám tu chýbalo, je to také povzbudenie našej regionálnej histórie. Cez túto literatúru sa informácie o Spiši a našom meste dostanú k deťom a mládeži,“ doplnil primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Mesto na vydanie knižky oslovilo viacero sponzorov, ktorí veľmi radi prispeli. Primátora teší, že aj v tejto ťažkej dobe sa nájdu ľudia, ktorí podporujú kultúru a umenie. „Je to asi ten najušľachtilejší spôsob, ako prejaviť vzťah k svojmu mestu a svojmu regiónu,“ uzavrel Volný.

Foto: Edita Sýkorová

Prezentácia knihy Skala útočiska
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM