Peter Klimant Rôzne

Na pravú vianočnú atmosféru láka aj neďaleká Levoča: Program bude prebiehať súčasne až na dvoch miestach!

Vianoce začnú čochvíľa klepať na dvere aj v neďalekej Levoči. Mesto má už teraz pripravený kompletný bohatý program, ktorý si užijú nielen deti, ale i dospelí. Pozrite sa, čo všetko sa tam počas najkrajších sviatkov roka chystá.

Ilustračný obrázok k článku Na pravú vianočnú atmosféru láka aj neďaleká Levoča: Program bude prebiehať súčasne až na dvoch miestach!
Zdroj: TASR

Aj tento rok chystá mesto Levoča počas vianočných a novoročných sviatkov veľa zaujímavých podujatí, pričom na ich realizácii sa podieľajú viaceré inštitúcie. „Tento rok sa začne vianočné obdobie v Levoči príchodom Mikuláša 5. decembra o 17. hodine, kde pred historickou radnicou zažijú nielen najmenší rozprávkový príbeh Maťka a Kubka, Máši a medveďa a postavičky Krtka. Tento rok bude príchod Mikuláša spojený aj s rozsvietením vianočného stromčeka a vianočnej výzdoby v Levoči a taktiež sa pred radnicou sprístupní pre verejnosť drevený vyrezávaný betlehem, ktorý budú môcť vidieť Levočania aj návštevníci mesta do 6. januára 2016,“ uviedol Kamil Tomčofčík z Mestského úradu v Levoči.

Bohatší a atraktívnejší program

Program bude podľa neho oproti minulým rokom bohatší a atraktívnejší, levočská samospráva ho pripravuje v spolupráci s mestom Poprad. To isté, čo ponúkne 4. decembra podtatranská metropola, sa odohrá o deň neskôr aj v Levoči. „Do spolupráce sme išli preto, aby sme využili potenciál väčšieho mesta a umožnili aj našim občanom vidieť v Levoči niečo obdobné ako v Poprade,“ dodal Tomčofčík. Svetelnú vianočnú výzdobu si v Levoči budú môcť užiť od 5. decembra až do 7. januára.

Vianočné remeselné trhy sa v tomto historickom meste uskutočnia 19. decembra, ich súčasťou bude prezentácia remeselníkov spojená s kultúrnym programom. Súčasťou trhov bude aj výstava klubu patchwork, ktorý pracuje pri Mestskom kultúrnom stredisku v Levoči a svoje výrobky vystaví od 17. do 19. decembra v kongresovej sále mestského divadla v Levoči. Uskutoční sa aj predajná burza kníh, pečenie medovníkov a oblátok, v kultúrnom programe sa predstaví levočská kapela Shaman a s programom Co še stalo pri betlľeme vystúpi spevácka skupina Fiala s Michalom Smetankom a ich hosťami.

Vyvrcholením programu v kongresovej sále bude program Vianoce maľované pieskom, pôjde o piesočné animácie v podaní Evy Aibaz z Ruska. „Súčasťou trhov bude aj súťaž pre verejnosť o najchutnejší a najkrajší vianočný perník, vianočný punč a bohaté občerstvenie. Tohtoročnou novinkou programu bude aj Detský Silvester, ktorý sa uskutoční 31. decembra o 17. hodine v altánku mestského parku,“ doplnil Tomčofčík.

Na dvoch miestach naraz

Program bude prebiehať súčasne na dvoch miestach, a to v parku a v priestoroch kongresovej sály mestského divadla. Už v minulom roku sa to radnici osvedčilo. V parku sa predstavia levočské základné školy, je pripravený detský blok Lolo a Piškót na snehu, vystúpi Dychová hudba mesta Levoča, folklórna skupina (FS) Harihovčan i FS Levočan s programom Od Lucie do Vianoc.

Zaznejú tiež hity legendárneho muzikálu Na skle maľované v programe Maľované na skle v podaní divadla DRaK z Prešova a vyvrcholením bude vystúpenie Martina Jakubca známeho zo Šláger parády. Levoča je aj tento rok zapojená do série adventných koncertov, ktoré realizuje a v priamych prenosoch odvysiela verejnoprávna televízia.

„Okrem toho 26. decembra môžu prísť Levočania zabaviť sa na Štefanskú zábavu, o deň neskôr 27. decembra čaká na priaznivcov humoru premiéra legendárnej humoresky z levočského prostredia v podaní ochotníkov z Levoče, Levočskej divadelnej spoločnosti ĎŽABANINY 6. Zároveň sa uskutočnia v priestoroch kina a divadla vianočné akadémie našich materských a základných škôl, 15. decembra je plánovaný v divadelnej sále Vianočný koncert miestnej Základnej umeleckej školy,“ uzavrel Tomčofčík.

Foto: ilustračné (Kostol svätého Jakuba v Levoči)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM