Kultúra

Na divadelných doskách v Spišskej sa predstavili tí najmenší: Foto z tradičného festivalu

Milovníci detskej dramatiky si aj tohto roku mohli prísť na svoje vďaka tradičnej divadelnej prehliadke Z rozprávky do rozprávky. Organizáciu prehliadky má už niekoľko desaťročí na starosti Spišské osvetové stredisko v spolupráci so Spišským divadlom. Poznáme už aj víťazov.

Ilustračný obrázok k článku Na divadelných doskách v Spišskej sa predstavili tí najmenší: Foto z tradičného festivalu
Zdroj: Spišské osvetové stredisko

Aj tento rok sa mohli malí i veľkí priaznivci detského divadla tešiť na nádielku detskej dramatickej hravosti, ktorá sa odohrala už tradične v dvoch dňoch na skutočných divadelných doskách Spišského divadla.

Odborná porota to mala ťažké

„Opäť sme sa stretli s mnohými málo známymi alebo vôbec nepoznanými rozprávkovými postavami, ktoré sa snažili prehovoriť nielen do detských duší. Novinkou tohtoročného festivalu detskej dramatiky na Spiši bola účasť rómskych detských divadelných krúžkov z nášho regiónu,“ ozrejmila Monika Tkáčová zo Spišského osvetového strediska.

Nad jednotlivými inscenáciami pozorne bdelo okolo odbornej poroty. Porotu a divákov podľa jej slov ohúrila impozantná novodobá adaptácia tradičnej témy, nikdy nekončiacej lásky dvoch mladých ľudí – Rómea a Júlie. „Toto inovatívne spracovanie tradičnej témy si pripravilo Studio 12+20 zo ZUŠ v Spišskej Novej Vsi, pod taktovkou skúsenej pedagogičky Evy Kopperovej, „Najkrajší príbeh“ jednohlasne postúpil vo svojej kategórii na krajskú súťaž divadla mladých do Trebišova,“ povedala Tkáčová.

Najlepší postúpili do Košíc

Z tej istej režijnej taktovky vzišla aj ďalšia pozitívne hodnotená inscenácia, ktorá získala 1. miesto, „Denník Lionela Muchu“, príbeh obyčajného chlapca, akých je okolo nás mnoho. „Aj Lionel a jeho malí hereckí kamaráti postupujú na krajskú súťaž, vo svojej kategórii, na Detské divadelné Košice," dodala Monika Tkáčová s tým, že na odporúčanie poroty do Košíc postupuje aj hra z 2. miesta s názvom Vyfarbi sa od Školského divadelného klubu z Markušoviec pod vedením pani učiteľky Barbory Klučárovej.

„Na 3. mieste skončil rómsky súbor Romano jilo z Bystrian, ktorý nám svojským a miestami vtipným spôsobom predostrel témy, najbližšie jeho cíteniu. Aplauz divákov dal jasne najavo, že to stálo za to a manželia Pechovci, ktorí súbor vedú, môžu cítiť spokojnosť a zadosťučinenie svojich snáh," uzavrela Tkáčová.

Môže vás zaujímať:

V Spišskom divadle si zahrali tí najmenší
9
Galéria
Zdroj: Spišské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM