Miroslav Pomajdík Správy

Monitorovanie počasia aj situácie na vozovkách: Cestárom pomáhajú nové meteostanice s kamerovým systémom

Zimná pohotovosť bola spustená na cestách nášho okresu už v novembri minulého roka, no výraznejšia snehová pokrývka sa objavila až na konci januára, no aj tá už stihla zmiznúť. Cestárom uľahčujú prácu aj nové meteostanice.

Ilustračný obrázok k článku Monitorovanie počasia aj situácie na vozovkách: Cestárom pomáhajú nové meteostanice s kamerovým systémom
Zdroj: Webnoviny.sk

Správa ciest Košického samosprávneho kraja- stredisko Spišská Nová Ves spravuje vyše 360 km ciest II. a III. triedy v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica. Výkony zimnej údržby sú zabezpečované prostredníctvom troch cestmajsterstiev v Spišskej Novej Vsi, Mníšku nad Hnilcom a v Hincovciach a jedného vysunutého zimného pracoviska v Margecanoch.

Nové meteostanice

„Na výjazdy máme k dispozícii spolu 18 sypačov, jedná sa najmä o vozidlá Škoda 706, Tatra 815, Liaz 111, Praga a Mercedes Actros. Ďalej je na zimnú údržbu k dispozícii 7 nakladačov, 3 traktory s radlicami, 1 autogréder a 2 snehové frézy ZIL,“ informoval zo Správy ciest Košického samosprávneho kraja vedúci strediska Spišská Nová Ves Tomáš Kočiš a doplnil, že medzi technické novinky tejto zimy patrí hlavne rozšírenie počtu meteostaníc s kamerovým systémom, ktoré pomáhajú dispečerom pri monitorovaní počasia, mapovaní situácie na cestách, zistení stavu vozoviek a najmä pri rozhodovaní o organizácii zimných zásahov.

Meteostanice sú umiestnené v rizikových oblastiach. Na území spravovanom strediskom Spišská Nová Ves sú meteostanicami monitorované vyššie položené oblasti, akým je okolie obce Poráč, horský prechod Súľová a Štósky kopec, ale taktiež aj doliny kde len veľmi málo svieti slnko a často dochádza k namŕzaniu vozovky (Hnilčík).

Najväčšie problémy narobil vietor a popadané stromy

Od 24. novembra do dnešných dní, bolo iba osem dní bez potreby posypu kritických úsekov našich ciest. „Okrem tvorby poľadovice zo sadajúcej hmly pri nízkych teplotách, nám aj tento rok narobil problémy vietor a popadané stromy na vozovku. Jedná sa o stromy z priľahlých pozemkov, ktoré nám spôsobujú škody na majetku. Ide najmä o poškodené zvodidlá a konármi a zvyškami stromov zanesené priekopy. Situácia bola na cestách II. a III. triedy v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica zatiaľ zvládnutá bez problémov,“ dodal Tomáš Kočiš.

Cestárom sa aj vďaka slabej zime a s tým spojené menšie nasadzovanie vlastných síl na zimné výkony, podarilo ušetriť určitý pracovný čas, ktorý však využili na vykonávanie iných dôležitých prác. „V tomto zimnom období sme v rámci týchto náhradných, ale taktiež potrebných prác, realizovali najmä výrub kríkov a náletových drevín na cestách II/547 v úseku Veľký Folkmár – Folkmarský kopec, II/546 Jaklovce – Gelnica, II/549 Pačanský kopec, II/533 Gretľa-Grajnár-Suľová, II/535 Mlynky ako i na niektorých cestách III.triedy ako napríklad III/54615 Henclová, III/54622 Tretí Hámor, III/54714 Kojšov alebo III/53605 Rudňany – Poráč. Taktiež riešime zabezpečovanie bezpečnosti premávky, a to pravidelným čistením reflexných prvkov na smerových stĺpikoch, montážou a čistením zvodidlových odraziek, ako i čistením, opravou a výmenou trvalých zvislých dopravných značiek,“ povedal Tomáš Kočiš.

Kam pôjdu ušetrené peniaze, rozhodnú občania mesta

Cestári vykonali aj viacero úkonov, ktoré verejnosť často ani nezaregistruje. Išlo o opravu poškodených zvodidiel, či doplnenie zmiznutých poklopov kanalizačných vpustí, ktoré sú často terčom vandalizmu a spôsobujú správe ciest nemalé škody.

Zaujímali sme sa, ako sa mierna zima prejaví aj vo výške ušetrených finančných prostriedkoch mesta Spišská Nová Ves. „Vzhľadom na charakter počasia je zimná údržba miestnych komunikácií v roku 2014 pokojná bez väčších problémov. Keďže rozpočet mesta je viazaný na kalendárny rok, je veľmi predčasné hodnotiť túto činnosť z hľadiska čerpania prostriedkov. Prvé reálne hodnotenie čerpania je možné urobiť v mesiaci apríl, a nesmieme zabudnúť na mesiace november a december. Napriek tomu vieme povedať, že tak ako v minulosti sa prípadné ušetrené finančné prostriedky použijú na riešenie nenáročných požiadaviek občanov a príslušných mestských výborov,“ informoval vedúci oddelenia výstavby a dopravy MsÚ Spišská Nová Ves Peter Susa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM