JAB Iné športy

Laco zo Spišskej sa stal raritou náročných pretekov: Aha, ako neplavec zdolával najchladnejšiu priehradu!

Skúška kondičky a vytrvalosti aj takto sa dajú nazvať náročné preteky v Slovenskom raji. Štyri náročné disciplíny preverili aj tých najlepších. 17.ročníka sa zúčastnilo 26 pretekárov z celého Slovenska a Česka. Nechýbal ani účastník zo Spišskej, ktorý sa stal medzi pretekármi raritou!

Ilustračný obrázok k článku Laco zo Spišskej sa stal raritou náročných pretekov: Aha, ako neplavec zdolával najchladnejšiu priehradu!
Zdroj: Dnes24.sk

Kvadratlon je jedinečný pretek na Spiši a podľa slov spoluorganizátora Miroslava Hozu má ambíciu, byť najťažším na Slovensku. Cez víkend sa konali preteky po sedemnástykrát.

Beh, lezenie, plávanie aj bicykel

Pretek pozostáva zo štyroch disciplín a zúčastnilo sa ho 26 pretekárov. Účastníci museli zvládnuť plávanie v Palcmanskej Maši čo je mimochodom priehrada s najchladnejšou vodou na Slovensku. Päťdesiat kilometrov jazdy na horskom bicykli s prevýšením 1500 metrov. Dvadsaťkilometrový beh cez rokliny Slovenského raja a poslednou náročnou disciplínou bolo lezenie. Horolezci profesionáli či amatéri si vyskúšali svoje schopnosti na Stratenskej píle.

„Špecifikum pretekov je, že sa neplatí štartovné,“ povedal organizátor. „Preteky sú veľmi náročné, preto pretekárov nechceme zaťažovať ešte aj štartovným,“ doplnil. Kvadratlon je určený hlavne pre horolezcov, skialpinistov , horských bežcov a cyklistov. Môžu sa ho však zúčastniť aj tí, čo si chcú preveriť svoju kondičku. Tento ročník vyhral Miro Kovalik z Martina a tak obhájil svoje prvenstvo z minulého roku.

Pretekár zo Spišskej prekonáva fóbiu

Aj Spišská Nová Ves tu mala svoje zastúpenie tak, ako každý rok. No do prvej trojky sa im nepodarilo dostať. Raritou je aj špeciálny pretekár zo Spišskej, ktorý plával v plaveckej veste.„Som neplavec a z vody mám fóbiu,“ povedal pretekár pre Spišskú 24. Ako sme sa dozvedeli pretekov sa zúčastňuje už viac rokov, no predtým absolvoval iba tri disciplíny. Plávanie vynechal.

„Pred štyrmi rokmi ma nahovoril kamarát nech to skúsim vo veste, tak som to vyskúšal. Kvôli pretekom zdolávam raz ročne môj strach z vody," zdôveril sa. Zaujímalo nás, akú taktiku používa, keďže plávať nevie. ,,Čapem rukami, nohami, ale už sa to podobá na kraula,“ zasmial sa. Celkovo skončil na 15.mieste. Pochválil sa však, že sa to z roka na rok zlepšuje, aj napriek tomu, že pláva iba raz do roka a to v rámci kvadratlonu.

Foto: František Kafka

Pretekári kvadratlonu v Slovenskom raji siahali na dno svojich síl
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM